Hlavní obsah

Pohlednice z Indie, Tchaj-wanu nebo třeba Nového Zélandu. Plnou poštovní schránku můžete mít také

Karel Hladiš je jedním z těch, kteří jsou zaregistrováni na webu postcrossing.com. Zároveň založil českou stránku postcrossing.cz, kde publikuje rady a tipy.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Jak je to dlouho, co jste naposledy v poštovní schránce objevili pohlednici? A to třeba přímo z opačné strany zeměkoule? Pokud vám v každodenní on-line komunikaci chybí tradiční ručně psaný dopis, můžete tomu jít naproti a připojit se ke stovkám tisíc pohlednicových nadšenců.

Článek

Karel Hladiš je jedním z těch, kteří se zaregistrovali na webovou stránku postcrossing,com, která je zároveň databází všech „postcrosserů“, již si navzájem vyměňují pohledy. Sám jich přes sto odeslal a podobný počet také obdržel. To je také princip, na kterém postcrossing funguje. „V momentě, kdy pošlu svůj první pohled a ten pohled se takzvaně zaregistruje, tak i já dostanu jeden pohled na oplátku od jednoho úplně náhodného člověka po celém světě,“ popisuje Hladiš.

Nejde přitom o dlouhodobé dopisování si s konkrétními lidmi. Databáze vždy vylosuje náhodnou adresu, na kterou odešlete vámi vybraný pohled. V reakci na to se pak vaše adresa objeví jinému člověku, který pošle pohled zase vám. Tímto způsobem vám tak mohou přicházet pohlednice z různých koutů světa. „Nejvíce si vážím pohledu, který je průhledný a je skrze něj vidět. Hrozně si vážím toho, že přišel až z Tchaj-wanu přes celý svět v podstatě neporušený a ani Česká pošta s ním neměla problém,“ popisuje Karel Hladiš jednu z unikátních pohlednic, kterou si můžete prohlédnout v úvodním videu.

Při vyplňování svého profilu na postrossing,com poskytujete nejen svou adresu (která se neukáže všem, ale jen lidem, kteří vám mají za úkol poslat pohled), ale také můžete ostatní informovat o svých koníčcích či motivech pohlednic, které byste rádi dostávali. Stejně tak znalost cizího jazyka je výhodou, kterou je dobré zmínit. Základním jazykem všech postcrosserů je angličtina. Pokud ale mluvíte i jiným jazykem, stačí ho vyplnit do profilu.

V České republice je v současnosti přes 20 tisíc zaregistrovaných lidí, kteří si více či méně často vyměňují pohlednice s neznámými adresáty. Z úst jednoho z nich, Karla Hladiše, který také založil stránku postcrossing.cz, kde publikuje rady a tipy k tomuto koníčku, si můžete poslechnout o tomto koníčku více. Rozhovor s ním najdete v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který Televize Seznam vysílá každý všední den od 7 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované