Hlavní obsah

Ke Kongresu dorazily dvě stovky „spravedlivých“. Zbytek uvěřil konspiraci

Foto: Profimedia.cz

Zátarasy před budovou Kapitolu ve Washingtonu.

Reklama

aktualizováno •

Na sobotu je ve Washingtonu naplánovaná protestní akce Spravedlnost pro 6. leden. Protestující nesouhlasí se stíháním demonstrantů, kteří se účastnili lednových nepokojů, kdy do Kapitolu násilně vtrhli Trumpovi příznivci.

Článek

Sobota 18. září strašila bezpečnostní síly Kapitolu. Před sídlem obou komor amerického Kongresu proběhla protestní akce „Spravedlnost pro 6. leden“. Národní garda oznámila, že do pohotovosti kvůli protestu uvedla 100 vojáků, uvedla agentura Reuters.

Nakonec ke Kongresu dorazily zhruba dvě stovky lidí, převážně sympatizantů exprezidenta Donalda Trumpa. Původní odhady přitom hovořily až o tisících účastníků. Podle agentury AP některé skupiny Trumpových příznivců od účasti na protestu ve Washingtonu své členy odrazovaly, protože šlo podle nich o past.

Demonstranti chtěli vyjádřit podporu lidem stíhaným v souvislosti s lednovými nepokoji, kdy do Kapitolu, sídla Kongresu, násilně vtrhli Trumpovi příznivci, aby zabránili potvrzení vítězství Trumpova rivala a současného amerického prezidenta Joea Bidena ve volbách. Nepokoje si tehdy vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných. Za účast na nich bylo zatčeno více než 600 lidí.

Šéf policie zajišťující ochranu Kapitolu Thomas Manger novinářům řekl, že v poslední době policie zaznamenala výhrůžky násilnostmi spojené se sobotní demonstrací. Dodal, že policie obdržela také výhrůžky namířené proti určitým členům Kongresu, ty však nebyly konkrétně spojeny s ohlášeným protestem.

Manger také ubezpečoval, že se jeho oddělení dobře připravilo, aby zajistilo poklidný průběh akce. Největší obavy podle něj působila možnost, že by se na akci mohli objevit také odpůrci demonstrantů a mezi těmito dvěma skupinami by došlo k násilí a rvačkám. Manger také novinářům před akcí řekl, že ministerstvo obrany má „jasný plán, který zajistí, aby se celá akce odehrála v míru, a pokud i přesto dojde k násilí, policie bude schopná co nejrychleji zakročit“, informoval server US News.

Shromáždění svolala nezisková organizace „Look Ahead America“ (Dívej se dopředu, Ameriko), kterou vede bývalý pracovník Trumpovy kampaně Matt Braynard. Skupina se podle svého webu „staví za vlastenecké Američany, na které naše vláda zapomněla“.

V rozhovoru pro stanici CNN Braynard trval na tom, že akce bude mírová a že „nikdo, kdo bude součástí akce, nepřinese zbraň“. Baynard také vyzval účastníky, aby nenosili žádné předměty spojené s určitými kandidáty nebo volbami. K účasti vyzvali své podporovatele někteří představitelé krajně pravicové skupiny Proud Boys.

Kapitolská policie podle pátečního vyjádření netušila, kolik lidí se mělo akce účastnit. Organizátoři protestního pochodu zajistili povolení pro 700 návštěvníků ve Washingtonu. Účast potvrdilo asi pět stovek lidí, interní zpráva policie zajišťující ochranu Kapitolu však podle CNN uváděla, že na nedávných akcích pořadatelů se většinou účast pohybovala pod očekávanými počty – což se potvrdilo.

Na shromáždění neplánoval dorazit ani žádný aktuální člen Kongresu. Mezi řečníky však figurovali dva republikánští kandidáti do Kongresu, Mike Collins kandidující v Georgii a Joe Kent, který kandiduje ve státě Washington.

Washingtonské úřady podle CNN podnikly kroky k tomu, aby se lednové události neopakovaly. Do pohotovosti byly uvedeny washingtonská policie i zálohy Národní gardy. Policie už ve středu večer znovu umístila do okolí Kapitolu zátarasy, v nejbližších ulicích jsou pak silniční uzávěrky, řekl novinářům šéf metropolitní policie Robert Contee.

„Chceme všechny ujistit, že jde o dočasná opatření k zajištění bezpečnosti všech,“ uvedla kapitolská policie v pondělím prohlášení.

„Jsme nesmírně vděční za podporu, které se nám i nadále dostává od místní komunity a našich spolupracovníků v Kongresu při plnění našeho poslání,“ stojí v textu. Bezpečnost se na celý víkend zvýší také na mezinárodním letišti Ronalda Reagana ve Washingtonu, kde má být k vidění více policistů a zpřísnit se mají i bezpečnostní kontroly.

Reklama

Související témata:

Doporučované