Hlavní obsah

Pohotovost ve věznici v Rýnovicích. Personál se připravuje na propuštění doživotního vězně Jiřího Kajínka

Co bude následovat bezprostředně po podepsání milosti pro Kajínka, popisuje reportér Hanuš Hanslík.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Na doživotí odsouzený nájemný vrah Jiří Kajínek se možná už dnes ocitne na svobodě: Miloš Zeman se chystá podepsat milost.

Článek

Hradní kancléř Vratislav Mynář už potvrdil, že zatím nepodepsanou milost pro doživotně odsouzeného nájemného vraha Kajínka přiveze v sobotu prezidentovi Miloši Zemanovi na zámek do Lán, kde je Zeman od svého návratu z Číny. Jestli prezident milost podepíše ještě dnes, to ale není jasné.

Rozhovor s reportérem Josefem Klímou o případu nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka.

Ve věznici jsou na okamžité propuštění Kajínka kdykoliv během víkendu připraveni. Už v pátek Kajínek podstoupil výstupní lékařskou prohlídku. To udělala věznice preventivně, aby nemusela o víkendu volat lékaře. V případě podepsání milosti je totiž povinna Kajínka propustit co nejrychleji.

Kajínek se stane podle zákona svobodným člověkem už ve chvíli podpisu milosti. Úřady pak proto musí reagovat velmi rychle. Ze zámku v Lánech bude milost putovat na Ministerstvo spravedlnosti, kde na ni už úředníci čekají. Ti pak pošlou prostřednictvím datové schránky informaci dispečinku Vězeňské služby a ten ji předá do Rýnovic. Kajínek by mohl být na svobodě už několik desítek minut po podpisu milosti.

Před věznicí na něho už od čtvrtečního rána čekají desítky novinářů.

Kdo je Jiří Kajínek a za co byl odsouzený? Podívejte se na video:

Jiří Kajínek - nejznámější český vězeň.Video: Kamila Bejlková

Reklama

Doporučované