Hlavní obsah

Pohraniční stráž nebo společný boj proti kyberzločinu a nacionalismu. Macron volá po renesanci EU

Macron v otevřeném dopise volá po renesanci Evropy.Video: Filip Kalčák, AP, Reuters

 

Reklama

Dva měsíce před volbami do Evropského parlamentu představil francouzský prezident Emmanuel Macron vizi budoucí Evropy. V otevřeném dopise, který otiskla přední evropská média, navrhuje řadu změn. Mimo jiné chce zřídit společnou pohraniční policii nebo evropský azylový úřad.

Článek

Francouzský prezident Macron představil v úterních novinách po celé Evropě návrhy na reformu Evropské unie. Otevřený dopis byl podle agentury Reuters otištěn ve všech osmadvaceti členských zemích Evropské unie ve čtyřiadvaceti evropských jazycích.

Francouzský prezident v textu nazvaném „Za evropskou renesanci“ navrhuje například vznik evropského azylového úřadu či klimatické banky. Do konce roku chce Macron uskutečnit evropskou konferenci, na které by navrhl reformu evropského projektu.

Květnové volby do Evropského parlamentu budou podle Macrona „rozhodující pro budoucnost našeho kontinentu“. „Nikdy od druhé světové války nebyla Evropa tak potřebná. A přece nebyla Evropa nikdy v takovém nebezpečí,“ napsal prezident na počátku svého otevřeného dopisu. Za tři pilíře „evropské renesance“ označil svobodu, ochranu a pokrok.

Text obsahuje řadu konkrétních návrhů. V zájmu zachování svobody by měla být například vytvořena agentura, která by chránila evropské demokracie před zásahy do jejich voleb. Macron chce rovněž zakázat financování evropských politických stran zeměmi mimo EU. Z internetu je podle něj třeba vykázat nenávistné slovní útoky.

V otázce migrace Macron navrhl revizi schengenského systému. Prezident chce vytvořit společnou pohraniční policii a evropský azylový úřad. Každá země, která chce být členem Schengenu, musí být podle Macrona zodpovědná a tedy přísně kontrolovat hranice. Zároveň by ale měla být i solidární. Solidarita podle něj tkví ve „společné azylové politice se společnými pravidly přijímání a odmítání“. Macron se vyslovil také pro navázání užších vazeb s Afrikou.

V hospodářské oblasti Macron vyzval k reformě politiky konkurenceschopnosti a obchodní politiky. Společnosti, které ohrožují strategické zájmy Evropy nebo její hodnoty v oblasti ekologie, ochrany dat, rovného odměňování či placení daní, by měly být trestány či rovnou zakázány. Zavedená by podle Macrona měla být také celoevropská minimální mzda, přizpůsobená situaci v jednotlivých členských zemích.

Plánovaný odchod Británie z EU Macron označil za „symbol krize Evropy“, která nebyla schopna reagovat na obavy lidí v současném světě. Brexit je podle něj ale zároveň „pastí“, do které Brity vlákali lživými tvrzeními nacionalisté, kteří využívají hněvu a vše odmítají, aniž by měli vlastní plán.

V reformované Evropě by podle Macrona lidé zpět získal svůj osud do vlastních rukou. „Jsem si jistý, že v takové Evropě by si Spojené království našlo své místo,“ dodal francouzský prezident.

Reklama

Doporučované