Hlavní obsah

Pohrdání právem, opozice kritizuje Zemanův výrok o případné abolici v kauze Čapí hnízdo

Foto: Seznam. cz

Pohrdání právem, opozice kritizuje Zemanův výrok o případné abolici v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Prezident Zeman v televizi Barrandov řekl, že i kdyby premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo obvinili, zastavil by jeho stíhání. Opozice vyjádření prezidenta ostře kritizuje.

Článek

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ řekl dnes prezident TV Barrandov. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ dodal. Případné pokračování trestního stíhání by nyní považoval za politické rozhodnutí.

Oznámení prezidenta Miloše Zemana označil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil za naprosté pohrdání právem a institutem milosti. Předseda ODS Petr Fiala chce sledovat, jaké protislužby za to Hrad dostane. Podle předsedy STAN Víta Rakušana je to jasný důkaz, že Babiš Zemana potřebuje, a proto je vůči němu submisivní. Politici to uvedli na Twitteru.

„Předchozí prezidenti vždy rozhodovali o milostech na základě posouzení právníků a ministerstva spravedlnosti. Miloš Zeman, bez znalosti spisu, už dnes ale evidentně ví, že je Babiš nevinný,“ napsal Pospíšil.

Možnost abolice předsedu ODS Fialu nepřekvapuje, Babiš je podle něj oddaným služebníkem prezidenta. „Je třeba dobře sledovat, jaké protislužby za to Hrad od premiéra dostane. Tuto absurdní situaci ČR mohou změnit jen volby. ODS udělá vše pro to, aby z nich premiér odešel poražen a stagnující země se posunula kupředu,“ dodal Fiala.

Rakušan považuje vyhrožování abolicí za nemístný nátlak na nejvyššího státního zástupce a vzkaz lidem, že stále existují vyvolení, na které spravedlnost nedosáhne. „Všichni jsme si rovni. Někteří ale rovnější,“ konstatoval.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný upozornil na to, že prezidentovo případné rozhodnutí o zastavení Babišova stíhání by vyžadovalo spolupodpis předsedy vlády. „Andrej Babiš by tak rozhodoval o svém vlastním stíhání. Kdo z vás to má?“ napsal na Twitteru.

Šéf sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek má podle svého vyjádření obyčejnou lidskou obavu o Babišovo zdraví.

Senátor a kandidát na prezidenta v loňské volbě Jiří Drahoš míní, že se Zeman svým slibem udělit Babišovi abolici rozhodl pohřbít poslední zbytky důvěry ve fungující právní stát. „Na druhé straně to vysvětluje politickou šarádu posledních měsíců,“ dodal.

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) informovalo o zastavení stíhání Babiše a dalších v kauze kolem dotace v pátek. Usnesení je pravomocné. MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tři měsíce.

Reklama

Doporučované