Hlavní obsah

Pohřeb „prince Brooklyn Center“. Lidé se rozloučili se zastřeleným mladíkem

Foto: Profimedia.cz

Záběr z rozloučení s dvacetiletým Wrightem.

Reklama

Stovky lidí se ve čtvrtek sešly kvůli pohřbu Daunteho Wrighta, kterého před necelými dvěma týdny zastřelila bělošská policistka. Událost kromě slz provázely roušky a další obavy o to, jak policie přistupuje k lidem barevné pleti.

Článek

Minneapoliský kostel Shiloh Temple International Ministries se ve čtvrtek naplnil těmi, kteří si chtěli společně připomenout dvacetiletého Daunteho Wrighta. Ten přišel o život 11. dubna, kdy ho – údajně omylem – na severním předměstí Minneapolisu Brooklyn Center během silniční kontroly zastřelila policistka bílé pleti Kim Potterová.

„Neexistence spravedlnosti je absencí míru,“ pronesl podle agentury AP na pohřbu reverend Al Sharpton, který zemřelého černošského mladíka označil za prince již zmiňovaného předměstí. „Nemůžete nám říct, abychom drželi hubu a trpěli. Musíme se ozvat, když dojde k nespravedlnosti.“

Ještě v úterý přitom nejen Minneapolisem otřásalo veselí, když porota v procesu s expolicistou Derekem Chauvinem uznala obžalovaného vinným ve všech bodech obžaloby. Chauvin byl souzen v souvislosti se smrtí George Floyda, kterému loni v květnu během policejního zásahu klečel na krku necelých devět minut.

Na pohřeb se podle listu The New York Times dostavilo také několik politiků či pozůstalí po dalších obětech, jejichž krev má na rukou – stejně jako ve Wrightově případě - policie. V kostele se tak nacházel například přítel Breonny Taylorové, kterou policie zastřelila v březnu minulého roku v jejím bytě, či příbuzní Oscara Granta a Philanda Castilea, kteří zemřeli ještě o něco dříve.

„Můj syn měl úsměv, který stál za milion dolarů. Když vešel do místnosti, rozsvítil ji,“ cituje agentura Reuters Katie Wrightovou a její vzpomínky na syna. Další příbuzní na mladíka vzpomínali jako na někoho, kdo si život užíval, jako by to byl večírek. Připomenuto bylo i jeho silné pouto k dvouletému synovi, kterého po sobě zanechal.

Pohřbu se zúčastnil také guvernér Minnesoty Tim Walz a senátorka Amy Klobucharová, oba vyjádřili soustrast rodině zemřelého přímo během obřadu. V kostele pak vystoupil také Ben Crump, právník nejen rodiny Wrightových, ale i rodiny George Floyda. Ty podle něj budou „kráčet ruku v ruce“, dokud nebude nastolena spravedlnost.

Podle nyní již bývalého šéfa policie v Brooklyn Center zřejmě došlo k zabití Wrighta omylem. „Věřím, že policistka měla v úmyslu použít svůj taser, místo toho ale vystřelila na pana Wrighta kulkou. Z toho, co jsem viděl, a z reakce a úzkosti policistky ihned poté se mi zdá, že šlo o náhodné vypálení, které mělo za následek tragickou smrt pana Wrighta,“ okomentoval tehdy situaci Tim Gannon, který na svůj post později rezignoval.

Gannon svými slovy odkazoval na okamžiky, které jsou patrné ze záběrů z kamer na tělech strážníků; podle zveřejněného videa totiž policistka ještě před výstřelem opakovaně křičí slovo „taser“, což je upozornění, jež varuje před použitím daného zařízení. Po osudném okamžiku, kdy dojde k výstřelu pravou zbraní, je možné slyšet také slova šoku: „Do p*dele. Právě jsem ho zastřelila.“

Kim Potterová, z jejíž zbraně kulka Wrightovým směrem vyšla, měla za sebou už 26 let ve službě a stejně jako Gannon po incidentu rezignovala. Bývalá policistka momentálně čelí obvinění ze zabití druhého stupně a v případě odsouzení by za mřížemi mohla strávit až deset let. Potterová se zatím ohledně své viny či neviny nevyjádřila, situaci nekomentuje ani její právník.

Reklama

Doporučované