Hlavní obsah

Pohřeb prince Philipa bude bez vojenských uniforem. Nejspíš kvůli Harrymu

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry přišel po odchodu z královské rodiny o čestné vojenské tituly i přesto, že aktivně sloužil v Afghánistánu.

Reklama

Členové britské královské rodiny si na pohřeb prince Philipa nevezmou vojenské uniformy. O porušení tradice rozhodla královna Alžběta II. Údajně tak chce ochránit svého vnuka, prince Harryho, který přišel o vojenské tituly.

Článek

Členové britské královské rodiny se nezúčastní pohřbu vévody z Edinburghu ve vojenských uniformách. Místo toho si na sebe vezmou černé smuteční obleky. Odklon od dlouholeté tradice přichází nejspíš kvůli princi Harrymu, uvedl britský deník The Sun.

V momentě, kdy se Harry a jeho manželka Meghan vzdali seniorního postavení v královské rodině, přišel vévoda ze Sussexu o čestné armádní hodnosti. A to i přesto, že má za sebou dvě mise v Afghánistánu. V jihoafghánské provincii Hílmand sloužil jako druhý pilot vrtulníku nejprve v roce 2007 a posléze i v roce 2013.

Kvůli svému rozhodnutí tak jako jediný přišel o právo vzít si na dědečkův pohřeb vojenskou uniformu. Otazník ovšem údajně visel i nad zostuzeným princem Andrewem, který kvůli přátelství se zesnulým americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem odstoupil ze všech svých oficiálních funkcí.

Princ Andrew navíc kvůli sexuálnímu skandálu odmítl královnino povýšení na admirála britského královského námořnictva, které mu chtěla darovat k příležitosti jeho šedesátin.

V Buckinghamském paláci se kvůli nejasnému postavení vévody z Yorku údajně vedly debaty o tom, zda má i on nárok na vojenskou uniformu. Královna proto s ohledem na oba prince rozhodla, že nejjednodušší bude, když si všichni muži vezmou prostý černý oblek.

Další podrobnosti o pohřbu prince Philipa budou oznámeny během čtvrtka. Pohřeb se bude konat v sobotu 17. dubna a zúčastní se ho pouze členové rodiny a blízcí přátelé. Přestože je nošení uniformy na pohřbech vysoce postavených členů královské rodiny obvyklé, v minulosti už bylo pravidlo porušeno. Stalo se tak při soukromém pohřbu královniny sestry, princezny Margaret, a také při pohřbu princezny Diany, která už nebyla oficiální členkou královské rodiny.

Jak připomíná list The Guardian, porušení královské tradice bude v ostrém kontrastu s vojenskými poctami, kterých se dostalo zesnulému princi. Vévoda z Edinburghu měl za sebou kariéru u britského námořnictva, sloužil i během 2. světové války.

Reklama

Doporučované