Hlavní obsah

Pohroma pro anglické hospody. Podle Johnsonova plánu otevřou až v létě

Foto: Andrew Parsons/n10 Downing street

Premiér Boris Johnson při svém nedělním projevu.

Reklama

Školy a obchody otevřou v červnu, restaurace v červenci. Premiér Johnson oznámil plán uvolňování opatření. Ten však podle opozice vyvolává jen otázky. A navíc platí jen pro Anglii.

Článek

Předtočený projev ministerského předsedy odvysílaly britské televize v neděli v sedm hodin místního času. „Jsou to téměř dva měsíce, co se lidé v této zemi začali vyrovnávat s omezeními své svobody, vaší svobody, a to s omezeními takového druhu, jaká jsme nezažili v čase míru nebo války,“ zahájil svou řeč Boris Johnson.

„Díky vám jsme ochránili naše zdravotníky a zachránili tisíce životů,“ pokračoval premiér.

Žádná masivní rozvolňování ale neoznámil. „Rozhodně teď není pravý čas na to, jednoduše tento týden ukončit karanténu,“ řekl. Uvolňování opatření bude probíhat ve třech fázích.

Nejdříve budou moci lidé v Anglii cvičit venku bez omezení, zatímco dnes mohou vyrazit jen jednou denně. Angličané se nově budou moci také opalovat a sportovat se členy jedné domácnosti. Nadále se však musejí řídit pravidly sociálního distancování. Vláda také v první fázi zavádí přísnější tresty pro ty, kteří opatření poruší.

Druhá fáze uvolňování opatření má přijít na řadu nejdříve 1. června. Během ní by měly postupně otevírat obchody a školy. Návrat do školních lavic má pomoci žákům, které příští rok čekají závěrečné zkoušky, uvedl Johnson.

Třetí fáze by se měla rozjet nejdříve v červenci, a to navíc po konzultaci s experty. Během ní by se život vrátil do podniků v pohostinství a dalších veřejných prostorů. Hospody a restaurace tak zůstanou zavřené ještě minimálně dva měsíce, což pro řadu z nich může podle britských médií znamenat likvidaci. „Musím znovu zdůraznit, že to vše je podmíněné situací, vše záleží na řadě velkých jestli,“ řekl Johnson.

Johnson také představil nový systém, který rizika spojená s pandemií koronaviru ve Spojeném království dělí na pět úrovní. Stupeň 1 znamená, že už se onemocnění v zemi nevyskytuje, naopak stupeň 5 znamená, že místní zdravotnictví ochromila pandemie. Británie byla podle Johnsona na čtvrtém stupni, nyní se podle něj situace blíží tomu třetímu. To podle premiéra mimo jiné znamená, že nebude nadále hrozit šíření koronaviru v domovech pro seniory.

Ve své řeči ministerský předseda naléhal na občany, aby „zůstali ve střehu“, jak má znít nový koronavirový slogan. Proti němu už se postavila skotská premiérka Nicola Sturgeonová. „Vzhledem ke kritickému bodu, ve kterém se nacházíme, zůstává mou jasnou zprávou pro Skotsko #StayHomeSaveLives, tedy zůstat doma, zachraňovat životy,“ uvedla Sturgeonová.

Zmatky vyvolalo Johnsonovo prohlášení ohledně návratu do práce. „Pracujte z domova, pokud můžete, ale měli byste jít do práce, pakliže z domu pracovat nemůžete,“ řekl.

Pracující vyzval, aby pokud možno nepoužívali hromadnou dopravu, a pro zaměstnavatele jeho vláda připravuje seznam zásad, které mají zamezit šíření viru na pracovišti. Podle britských médií však někteří zaměstnavatelé stále nepočítají s návratem svým zaměstnanců do práce.

Premiér také oznámil, že pro příchozí do země bude nově zavedena čtrnáctidenní karanténa, která se však bude týkat jen cestujících leteckou dopravou. Výjimku má mít podle Downing Street Francie, na kterou se nebudou vztahovat žádná karanténní opatření. Podle prohlášení lídři obou zemí „zdůraznili potřebu úzké dvoustranné evropské a mezinárodní spolupráce v boji proti covid-19“.

I toto opatřením však vyvolalo otazníky. „Pro cestu vlakem nebo trajektem se tedy toto nevztahuje?“ ptá se na Twitteru komentátor serveru Euronews Darren McCaffrey.

Johnsonův projev zkritizoval lídr opozičních labouristů Keir Starmer. „Premiérovo prohlášení vyvolává více otázek, než na kolik odpovídá,“ cituje ho agentura Reuters.

Podle Starmera je navíc matoucí to, že každá ze zemí Spojeného království zavádí jiná opatření. „To, co dnes chtěla země slyšet, bylo vyjasnění a konsenzus, nedočkala se ale ani jednoho,“ řekl Starmer. „Boris Johnson si musí uvědomit, že když mluví o uvolňování opatření, tak mluví jen k Anglii,“ řekla BBC skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska se totiž budou nadále řídit svými vlastními plány.

Reklama

Doporučované