Hlavní obsah

Pohyby vojsk jako za studené války. Evropou se sunou kolony NATO, jsme u toho

Posily NATO míří do Polska a Pobaltí.

 

Reklama

Přes čtyři tisíce vojáků se stovkami kusů obrněné techniky se minulý týden usadily v Pobaltí. Severoatlantická aliance tak reaguje na bezpečnostní situaci v Evropě a nevypočitatelnost Ruska.

Článek

NATO do Pobaltí nepřijelo trénovat. Jde o vojenskou operaci. Vojáci v Polsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku zůstanou nejméně jeden a půl roku a mají vyvažovat ruské jednotky, které jsou z druhé strany hranice.

„Samozřejmě nikdo nechce, abychom trénink museli opravdu využít, ale pokud se to stane, musíme si být jistí, že jsme co nejvěrněji simulovali skutečnost,“ uvedl Steven Gventer, plukovník druhé jízdní brigády, šéf kontingentu NATO v Polsku.

Na výsadku vojáků se státy Severoatlantické aliance definitivně dohodly loni ve Varšavě. Do mise se zapojí celkem 13 států.

NATO reaguje hlavně na jednání Ruska – jeho zvýšené zbrojení od roku 2008, ale především na anexi Krymu v roce 2014 i jeho zapojení do konfliktu na Ukrajině.

Velká Británie je jedním z garantů mise NATO v Pobaltí. Své vojáky a armádní techniku má i v Polsku. Vojáci tam přijeli s lehkými obrněnci Šakal a Kojot, které byly navrženy pro válku v Afghánistánu.Video: Pavel Cyprich

Součástí operací v Pobaltí bude od příštího roku také Česko, které má podle prvních informací poslat zhruba 150 vojáků do Litvy a později podobný počet také do Lotyšska.

S vojáky na sever Polska cestoval také reportér Seznam Zpráv. Ve videu nad článkem se podívejte na jeho reportáž, která ukáže nejen cestu konvoje skrz Evropu, ale hlavně řekne, proč jsou vojáci zrovna tam, jestli vědí, proč a kam až může situace eskalovat.

Reklama

Doporučované