Hlavní obsah

Pojďme do voleb sami, sílí hlasy u Starostů. Lidovci jim s novou stranou dali košem

Starostové váhají nad koalicí s lidovci.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Starostové v regionech váhají, jestli po lidoveckém odmítnutí společné strany nemají jít raději do voleb sami. Bojí se, že pokud by s lidovci uzavřeli dvojkoalici, nemuseli by překonat povinnou 10procentní hranici hlasů.

Článek

„Měli bychom už vystoupit ze stínu velkých stran a jít do toho sami. Naše krajská organizace to chce od začátku,“ myslí si Jaroslav Žalkovský, zastupující jihomoravské Starosty.

Ve straně není zdaleka sám – Seznam obvolal představitele všech krajů a zjistil, že těch, kteří by chtěli kandidovat samostatně, je téměř stejně jako těch, již otevřeně podporují spojení s lidovci. Zbytek zatím váhá, jasno bude ve čtvrtek po jednání celostátního výkonného výboru.

Spolupráci s lidovci prosazuje vedení strany a už na začátku to nemělo lehké – předseda Petr Gazdík musel objíždět jednotlivé kraje a přemlouvat straníky, že po rozchodu s TOP 09 ještě není čas kandidovat samostatně.

Křesťané odradí mladé voliče

Nakonec je přesvědčil, že nejlepší varianta je založit speciální volební stranu, na jejíž kandidátku půjdou jak lidovci, tak Starostové. Jenže lidovci tuto variantu v sobotu odmítli a místo toho nabízejí dvojkoalici, která musí získat minimálně deset procent hlasů.

„Je velké riziko, že těch 10 procent nedostaneme. Lidovci jsou vnímáni jako křesťanská strana a to nám může odradit voliče, zejména ty mladé. A naopak. Lepší by bylo jít do toho samostatně,“ doporučuje předsedkyně karlovarských Starostů Jitka Pokorná.

Podobně argumentuje i zlínský předseda Vladimír Kráčalík, samostatná kandidátka má podporu i mezi členy v Pardubickém kraji. Na jihu Moravy mají kromě desetiprocentní hranice ještě další argument – bojí se, že v regionu oblíbení lidovci je na společné kandidátce zcela převálcují.

„My tady, v jejich baště, pro ně budeme vždycky druhořadým partnerem, takže bych byl spíš pro samostatnou kandidátku,“ myslí si Radomír Pavlíček z jihu Moravy.

Jaké možnosti jsou ve hře

Volební strana – vznikne zcela nová strana, na jejíž kandidátku se přidají politici z různých stran. Ke vstupu do Sněmovny by stačilo 5 % hlasů. Lidovci ji ale nechtějí.

Lidovci přiberou Starosty na svoji kandidátku – Starostové by de facto vyměnili TOP 09 za jinou stranu, s tím ale nesouhlasí.

Dvojkoalice – pokud se spojí dvě strany na společné kandidátce, musí překonat hranici 10 %.

Že není nic jisté, navíc zní i z krajů, které původně uvítaly možnost se s lidovci spojit. „Je to větší riziko než by byla zcela nová strana. Je tam i spousta nezodpovězených věcí: Jak by to bylo s penězi na kampaň, se státními příspěvky. Když se na to teď podívám, tak obě možnosti – jít s lidovci i sami – jsou pro mě rovnocenné,“ myslí si středočeský šéf Věslav Michalik.

Ani olomoucký předseda Radek Brázda nemůže zaručit, že „za těchto nových podmínek budeme pro spolupráci s lidovci“. A podle ústeckého předsedy Petra Lišky, který osobně dvojkoalici podporuje, jsou tamní Starostové rozpolceni půl na půl.

Obavy jsou namístě - současné průzkumy stranám v součtu prorokují jen 8 až 13 procent. Politologové kromě toho upozorňují, že nestačí jednoduše sečíst procenta dvou stran. „Neexistuje na to univerzální návod. Může to znamenat buď příliv hlasů od voličů, kteří věří spojení stran, nebo to může zafungovat přesně opačně - že si strany voliče navzájem odradí," myslí si sociolog Jan Herzmann.

V případě spojení Starostů a lidovců je prý spíš optimista. „Při dobře vedené kampani mohou podle mě získat 11 až 12 procent. Kdyby se přidaly i nějaké menší regionální subjekty, může to být i víc," tipuje Herzmann.

Reklama

Doporučované