Hlavní obsah

Pojďte pracovat na pole, vyzval francouzské číšníky ministr

Foto: Profimedia.cz

Sklizeň jahod v Sainte-Livrade-sur-Lot v jihozápadní Francii.

Reklama

Uzavření hranic kvůli pandemii koronaviru připravilo francouzské zemědělce o pracovní sílu. Odbory uvádějí, že na polích a v sadech nyní chybí na 200 tisíc lidí. Ministr zemědělství proto vyzval Francouze, kteří se ocitli bez práce, aby pomohli.

Článek

Naši zemědělci postrádají pracovní síly, pomozte jim. Naléhavá prosba ministra zemědělství Didiera Guillauma mnohé Francouze překvapila - vždyť vláda jen krátce předtím zpřísnila podmínky karantény.

Ministr zemědělství Guillaume ale během svého vystoupení v televizi BFM apeloval na vlastenectví a obracel se na lidi, kteří kvůli pandemii nemají práci. „Připojte se k armádě těch, kteří nás živí,“ prohlásil.

Guillaumova výzva následovala po prohlášení hlavního zemědělského svazu FNSEA, který upozornil na kritický nedostatek pracovníků v zemědělství, jenž ohrožuje pěstování ovoce a zeleniny. Zemědělcům nyní chybí 200 tisíc lidí, což je výsledek uzavření hranic. Na obvyklé sezonní práce tak nemohou přijet pracovníci z Maroka, Tuniska nebo Španělska.

Zapojit by se mohli zaměstnanci z pohostinství

Předsedkyně FNSEA Christiane Lambertová upozornila, že sklizně chřestu, malin nebo jahod v následujících týdnech nepočkají: „Přivítáme vás v perfektních bezpečnostních podmínkách,“ ujišťovala Francouze, kteří by vyslyšeli volání o pomoc a vydali se pracovat na pole. Zájemci se podle serveru Euractiv mohou registrovat na internetovém fóru Ruce pro tvůj talíř (Des bras pour ton assiette).

Zemědělci doufají, že pomoci by mohli zaměstnanci z těch sektorů, kde se kvůli viru práce zcela zastavila, zejména obsluha v restauracích a kavárnách. Jedinou podmínkou je, aby byli zdraví, nepatřili k rizikovým skupinám populace a respektovali bezpečnostní pokyny. Úřady zemědělcům slíbily, že by dobrovolníkům povolily kombinovat částečné dávky v nezaměstnanosti s platem sezonních dělníků - lidé by se tak dostali alespoň na úroveň minimální mzdy, která nyní v zemi dosahuje 1219 eur měsíčně (asi 34 tisíc korun).

Vládní výzvu až dosud vyslyšelo na 40 tisíc lidí, kteří jsou ochotni se do začínajících sklizní zapojit.

Výzvy k práci na polích nicméně vyvolaly i značný údiv na sociálních sítích. Veřejnost totiž tráví už osmý den zavřená v bytech a domech, povolené jsou jen cesty do práce nebo krátké vycházky za sportem či venčením domácích mazlíčků. 23. března vláda opatření ještě zpřísnila, zakázala zejména venkovní trhy. Trhovci nyní mluví o katastrofě jak pro ně, tak i pro drobné zemědělce, které trhy živí.

Politici proto vyzývají Francouze, aby dali přednost domácí zemědělské produkci před výrobky z dovozu, a ministři děkují zemědělcům za jejich příspěvek k boji proti pandemii. Guillaume na konzumenty naléhal, aby se neživili rýží a těstovinami, ale aby kupovali čerstvé potraviny, a podpořili tak domácí zemědělce.

Ministr deníku Le Figaro řekl, že on sám hlasoval proti uzavření potravinářských trhů, kterými prochází asi pětina zemědělské produkce. Trhy se prý ale mohou po rozhodnutí radnic opět v některých městech od čtvrtka otevřít.

Reklama

Doporučované