Hlavní obsah

Pojedeš do Osvětimi, nebo tě už nepustíme na stadion, Chelsea vyrazila do boje proti antisemitismu

Foto: Profimedia.cz

Antisemitské pokřiky slyší fanoušci fotbalu také v Anglii.

Reklama

Za nápadem, jak vymýtit z fotbalového prostředí antisemitské pokřiky, stojí majitel Chelsea Roman Abramovič.

Článek

Roman Abramovič, který se hlásí k judaismu a má vedle ruského také izraelské občanství, se rozhodl bojovat proti antisemitským projevům fanoušků po svém.

V Chelsea plánuje, že pokud chytí jakéhokoli svého fanouška při projevu protižidovských hesel, tak mu dá na výběr. Buď zákaz vstupu na Stamford Bridge, nebo studijní exkurze do koncentračního tábora v polské Osvětimi, kde Němci během druhé světové války zabili více než milion převážně židovských vězňů.

„Víte, když lidem zakážete vstup na stadion, tak nezměníte jejich myšlení,“ vysvětluje deníku The Sun předseda představenstva Chelsea Bruce Buck. „V minulosti by fanoušek dostal tři roky zákaz vstupu na stadion. Nyní se ale každý může zamyslet, jestli to, co dělá, je správné. Náš přístup může pomoc změnit myšlení některých lidí,“ dodává.

Vedení Chelsea se v minulosti ostře ohradilo proti svým fanouškům, kteří minulý rok v září křičeli antisemitská hesla na své městské rivaly z Tottenhamu. „Víte, je těžké zakročit, když takové věci křičí stovka fanoušků na stadionu, ale pokud máme možnost tyto lidi identifikovat, tak můžeme jednat i zpětně,“ pokračuje Buck.

Zhruba 150 zaměstnanců a fanoušků Chelsea už se do Osvětimi letos v červnu podívalo. „Bylo to pro všechny velmi poučné a důležité. Přemýšlíme nad dalšími výlety a hlavně chceme, aby lidé změnili své chování. O to nám jde,“ vysvětluje dvaasedmdesátiletý právník.

S takovým postupem souhlasí i Anwar Uddin z Federace fotbalových fanoušků. „Už delší dobu propagujeme cestu vzdělávání fanoušků, protože zákazy kolikrát vůbec nic nezmění. Jsme moc rádi, že se k takovému kroku odhodlala zrovna Chelsea, a budeme rádi, když se přidají i další kluby,“ přeje si člověk, který se zajímá o rozmanitost napříč fanouškovským spektrem.

„Snažíme se jen o to, aby vymizel antisemitismus, doufáme, že se nám alespoň trochu povede změnit společnost,“ dodává na závěr předseda představenstva Chelsea.

Reklama

Doporučované