Hlavní obsah

Jedete do zahraničí? Nezapomeňte na pojištění svého auta

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kufry, doklady, negativní test, pojištění a vzhůru na dovolenou. Pokud se chystáte tak jako většina Čechů autem, nezapomeňte na jeho pojištění. Pár desítek korun vás může zachránit od vysokých výdajů.

Článek

Cestovní pojištění je jedna ze základních věcí, které je nutné si zařídit před cestou do zahraničí. Pojištění kryje léčebné výlohy a obsahuje také nepřetržitou asistenční službu. Ta vám pomůže najít lékařskou péči a nabídne i další pomoc. Nicméně pozor, neplést s autoasistencí.

Pokud cestujete do zahraničí vlastním automobilem, asistence sjednaná v základním cestovním pojištění vám s problémy s autem příliš nepomůže.

Povinné ručení

Pokud cestujete v rámci Evropské unie, platí vám povinné ručení sjednané v České republice. K prokázání zaplaceného pojištění slouží tak zvaná zelená karta, její nové vydání už bývá v bílé barvě. U sebe mějte rozhodně originál, který vám poslala pojišťovna, abyste se vyhnuli komplikacím.

Zelená karta, ať už má barvu takovou či jinou, platí kromě EU také v některých dalších zemích. Státy, ve kterých vaše povinné ručení platí, najdete vypsané přímo na zelené kartě. Nabídka pojišťoven se, co se těchto zemí týká, mírně liší. Většinou ale máte v rámci povinného ručení jen základní asistenci, která vám při nehodě v zahraničí nemusí stačit.

Havarijní pojištění a autoasistence

Jen málo řidičů si v Česku platí havarijní pojištění. Pokud si havarijní platíte, zkontrolujte si před odjezdem na dovolenou, že platí na území Evropské unie podobně, jako tomu je u povinného ručení.

Právě vzhledem k tomu, že si havarijní pojištění rozhodně neplatí všichni, nabízejí pojišťovny pro cesty do zahraničí krátkodobé havarijní pojištění.

V něm je většinou obsaženo všechno, co potřebujete při nepříjemnostech s autem za hranicemi Česka. Pojištění se vztahuje na nehody, poruchy nebo vandalismus. Je v něm ale také zahrnuta asistenční služba, která může při nehodách či jiný nepříjemnostech také výrazně pomoci.

Pojištění pokryje také odtah vozidla nebo jeho opravu. Některé pojišťovny také nabízejí možnost zapůjčení náhradního auta v případě velké poruchy vašeho vozidla.

Pojištění se vám vyplatí také u půjčených aut. V půjčovnách sice mají svá auta pojištěná, pokud ale budete mít nehodu, čeká vás velmi pravděpodobně poměrně vysoká spoluúčast.

Srovnání

Pomoci najít nejvhodnější pojištění mohou online srovnávače, stejně jako u klasického cestovního pojištění. Některé pojišťovny například nabízejí balíčky, ve kterých je zabudované jak cestovní pojištění, tak další připojištění, která se budou hodit při cestě autem.

Technický stav auta

Pokud máte sjednané jak cestovní pojištění, tak autoasistenci na cesty, zbývá před odjezdem poslední důležitá věc.

Nezapomeňte si důkladně zkontrolovat povinnou výbavu a technický stav auta. Zvlášť pokud se vašeho vozidla týkalo automatické prodlužování propadlé technické.

O platnosti propadlých dokladů jsem psali zde:

Prodloužení se totiž sice týkalo celé Evropské unie, v praxi toho využilo ale jen několik málo států. S propadlou technickou, kterou by vám kontrola v Česku uznala, můžete mít při nehodě v zahraničí velké problémy.

Reklama

Doporučované