Hlavní obsah

Pojištění proti covidu. Kanárské ostrovy turistům uhradí léčbu

Foto: Profimedia.cz

Kanárské ostrovy se potýkají s nedostatkem turistů, větší počet jich má přilákat „pojištění proti covidu“.

Reklama

Do Řecka nebude Čechům stačit jen negativní test, potřeba bude také lékařská diagnóza v angličtině. To Kanárské ostrovy test ani diagnózu nepožadují, naopak nabízejí hrazení všech nákladů, když se zde nakazíte koronavirem.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

K cestě do Řecka bude potřeba negativní test a diagnóza v angličtině

Cesta do země antických chrámů se pro Čechy komplikuje. Řecká vláda v pondělí oznámila zpřísnění pravidel pro vstup do země. Nově se tak seznam zemí, ze kterých se jejich obyvatelé nedostanou do Řecka bez negativního testu na koronavirus, rozšířil o Švédsko, Španělsko, Belgii, Nizozemsko a Českou republiku.

Podle nových pravidel musí mít každý občan uvedených zemí negativní test na koronavirus ne starší než 72 hodin. Nutné je mít s sebou také lékařské potvrzení negativní diagnózy v angličtině, a to v originále v tištěné nebo elektronické podobě. Dokumenty má podle twitterového účtu Chytrá karanténa vystavit většina laboratoří. Nařízení platí od 17. srpna.

Na odběr vzorků se lze podle účtu Chytré karantény dostavit i bez nutnosti registrace v rezervačním systému. Cestu do Řecka je nutné doložit doklady. Oficiální vyhlášku pro cestování do Řecka mají vydat do konce týdne řecké úřady. Řecká vláda dále zakazuje veřejná shromáždění, včetně představení a koncertů, kde není zajištěno sezení pro diváky. Bary včetně turistických oblastí pak musí mít mezi půlnocí a sedmou ranní zavřeno.

Řecko podle místních odborníků čelí druhé vlně nákazy. V neděli přibylo 203 nových případů, podle epidemiologa Gkikase Magiorkinise může denní nárůst časem vystoupat až ke 350 novým případům nákazy denně, píše The Guardian. Vláda se teď obává, aby stoupající počet nakažených neochromil místní zdravotnictví. Vliv na vzrůstající čísla nemají podle řeckého ministra zdravotnictví Vassilise Kikiliase pouze turisté, ale také mladí Řekové, kteří podle něj „zaplavili bary a pláže“.

Kanárské ostrovy v případě nákazy koronavirem uhradí veškeré výdaje

Pojištění proti covidu, to je teď nejnovější způsob, jak Kanárské ostrovy lákají turisty. Nově mají místní úřady hradit náklady v případě nákazy koronavirem, jako je případná repatriace, léčebné výdaje nebo prodloužení pobytu kvůli nařízené karanténě. Dvoutýdenní karanténa je povinná pro všechny osoby, které se na Kanárských ostrovech nakazí koronavirem. „Turistům nejsou účtovány žádné náklady, vše je automaticky hrazeno,“ řekl deníku The Independent mluvčí španělské turistické kanceláře v Dublinu. Pojištění, které nevyžaduje žádnou registraci, pokryje náklady až do 150 tisíc eur a uhradí případnou karanténu do ceny 100 eur za den po dobu 14 dní.

Dohoda je výsledkem jednání pojišťovny a místního ministerstva cestovního ruchu, průmyslu a obchodu. Týká se pouze osob, které na ostrovech pobývají v ubytování určeném pro turisty, nikoli například lidí bydlících u přátel. Tato pravidla platí od minulého týdne a trvat mají po dobu dvanácti měsíců. Hrazení nákladů se také nevztahuje na osoby, které se nakazily před příletem na ostrovy. „Kanárské ostrovy se tímto krokem snaží poskytnout turistům ještě více jistoty a klidu,“ uvedla Yaiza Castillaová, která v samosprávě ostrovů odpovídá za cestovní ruch.

Do Bruselu se vrací povinné roušky na veřejnosti, výjimku má sport

V Bruselu ode dneška platí povinnost zakrývat si nos a ústa na všech veřejných prostranstvích. Regionální vláda k opatření přistoupila kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem. Povinnost nosit roušku či si jinak zakrývat ústa a nos platí v celém Bruselském regionu, jehož součástí je kromě samotného centrálního Bruselu ještě osmnáct dalších čtvrtí a obcí, například Anderlecht, Ixelles, Schaerbeek či Molenbeek-Saint-Jean, uvádí ČTK.

Už od 11. července musí lidé starší 12 let v Bruselském regionu nosit roušky ve většině uzavřených prostor. Nařízení, které začíná dnes platit, se týká ulic, parků a dalších veřejných prostranství, ale i soukromých prostor přístupných veřejnosti. Lidé roušky nemusí nosit jen při sportu či těžké fyzické práci na veřejnosti, třeba při opravě silnic. Výjimku dostali i lidé se zdravotními obtížemi. Nové opatření se netýká dalších dvou belgických regionů, tedy Vlámska a Valonska, připomněla agentura AFP.

Jih Španělska potrápily plameny i povodně

Oheň zdevastoval oblíbenou prázdninovou destinaci na jihu Španělska. Areál Pueblo Fiesta u města Mollina v provincii Málaga pohltily plameny v neděli odpoledne a zanechaly za sebou na čtyřicet zničených domů a několik automobilů, informuje list El País. O své osobní věci, které nestihli zachránit, přišla asi sedmdesátka lidí, převážně Britů.

Jih Španělska ale během víkendu zasáhly také silné bouřky, píše server Euro Weekly News. Prudký déšť způsobil nejvíce škody v obci Estepa v provincii Sevilla v Andalusii, kde podle místních médií za 20 minut spadlo množství srážek, které běžně naprší za tři měsíce. Došlo k poškození několika domů a automobilů. Jednoho z místních zranil blesk, muž by měl být ale podle lékařů v pořádku. Oblast Andalusie ročně navštíví na deset milionů turistů.

Spor o přístup na pláž. Ministr hájí „právo občanů jít na pláž“

Rozhodnutí některých pobřežních měst v Belgii zakázat přístup na jejich pláže jednodenním turistům vyvolalo spor s ministerstvem vnitra, píše server EuroNews. Ministr vnitra podle svých slov hájí právo na volný pohyb a právo všech občanů jít na pláž, země totiž aktuálně čelí vlně veder.

Opatření některých přímořských měst má svůj původ v sobotním incidentu ve městě Blankenberge. Na místní pláž zamířilo větší množství mladých lidí, podle místních převážně z Bruselu, kteří měli ostatní návštěvníky už tak přeplněných pláží rušit hlasitou hudbou a svým chováním.

Situace se velmi rychle vyhrotila, několik desítek lidí se zapojilo do konfliktu, v němž podle svědků létaly lahve nebo slunečníky, které zasáhly i přivolané policisty. Úřady několika pobřežních měst se tak rozhodly zakázat vstup jednodenním návštěvníkům, již podle nich často pochází z velkých belgických měst nebo z Francie.

Reklama

Související témata:

Doporučované