Hlavní obsah

Pojistí si lidovci Senát, nebo uspěje ODS s někdejším policejním prezidentem?

V Duelu diskutovali soupeři o Senát – šéf KDU–ČSL Pavel Bělobrádek a policejní exprezident Martin Červíček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Někdejší veterinární inspektor, který dokázal vrátit lidovce do sněmovních lavic versus muž, který 26 let strávil ve službách policie. Takový souboj o senátorské křeslo se rýsuje ve volebním obvodu Náchod. O voliče tam bojují předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a někdejší policejní prezident a současný náměstek hejtmana Martin Červíček za ODS. Celkově se v tomto obvodu uchází o mandát jen šest kandidátů.

Článek

O jak tuhý souboj půjde? To napoví dnešní Duel.

Do něj jsme pozvali právě zmiňovaného Pavla Bělobrádka a Martina Červíčka.

Bývalý policejní prezident a současný první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček má na kampaň asi 650 000 korun. Peníze by měly jít na billboardy, plakáty a mediální reklamu spojenou s volbami. Mezi jeho priority patří především bezpečnost. „Otázkám bezpečnosti je potřeba se věnovat zejména v době, kdy relativně žádné nebezpečí nehrozí, a to je právě nyní, abychom byli připraveni na možné problémy,“ řekl ČTK Červíček.

Mezi jeho hlavní předvolební témata patří také doprava. Chtěl by prosadit systémové financování oprav krajských silnic, modernizaci železniční infrastruktury, dotažení záměru výstavby takzvané Vysokovské spojky a vybudování přeshraničního spojení po železnici přes Meziměstí.

Pokud by ve volbách uspěl, chtěl by ve vedení kraje pokračovat. „Stal bych se neuvolněným členem vedení kraje, to znamená, že bych bral jen jeden plat, a to senátorský,“ řekl Červíček. Role Senátu podle něj vzhledem k situaci na politické scéně roste.

Lidovci chtějí ovládnout Senát

Lidovci povedou senátní volební kampaň pod heslem Senát jim nedáme. Vymezují se tím proti těm, kdo chtějí ničit demokracii a odmítají diskusi, řekl při zahájení stranické kampaně předseda KDU-ČSL a kandidát na Náchodsku Pavel Bělobrádek. V horní komoře Parlamentu podle něj lidovci budou chtít bránit návrhům na změnu ústavy, které považují za nebezpečné.

Podle Bělobrádka jsou senátní volby důležité pro všechny, kdo jsou nespokojení se současnou politickou situací a se směřováním Česka po loňských sněmovních volbách. „Heslo naší kampaně je Senát jim nedáme. Je určeno těm, kteří chtějí destruovat demokracii, kteří mají Parlament za žvanírnu, nechtějí poslouchat, aby někdo vyjádřil opačný názor, mají tendenci vystupovat silově a brát Českou republiku jako dobyté území,“ řekl Bělobrádek.

Horní komoru Parlamentu lidovci vnímají jako místo, kde mohou ovlivnit směřování Česka. Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislých je v horní komoře Parlamentu druhý nejsilnější. V současnosti má 16 členů, tři z nich mandát obhajují. Bělobrádek už dříve řekl, že cílem lidovců pro letošní volby je získat nejsilnější klub v horní komoře.

V někdejší baště pravice kandiduje jen šest uchazečů

V senátních volbách na Náchodsku by se v říjnu mělo utkat šest kandidátů, o pět méně než při minulých volbách v roce 2012. Dosavadní senátor Lubomír Franc (ČSSD) mandát obhajovat nebude. Mezi kandidáty je i několik známých jmen, například bývalá dlouholetá poslankyně za KSČM Soňa Marková nebo poslanec a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Náchodsko je jediným volebním obvodem v Královéhradeckém kraji, kde budou současně s komunálními volbami i volby do Senátu. Pod obvod 47 Náchod spadá kromě Náchodska i část Hradecka.

Reklama

Doporučované