Hlavní obsah

Pojišťovna chce peníze za záchranu po horolezcích. Prý lezli, kam neměli

Foto: ČTK

Horolezci zachránění v Pákistánu.

Reklama

Peníze za záchranu českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka, které museli zachraňovat v Pákistánu, chce pojišťovna UNIQA po obou mužích. Porušili prý podmínky smlouvy a lezli, kam neměli.

Článek

„Hora Rakapoši je v oblasti, která je dlouhodobě pro cestování nevhodná a na webu ministerstva zahraničních věcí je uvedena jako nedoporučená, respektive zakázaná. V oblastech, které orgán státní správy z různých důvodů určí jako nedoporučené či zakázané, cestovní pojištění neplatí. Je to zřetelně uvedeno v pojistných podmínkách a platí to obecně pro veškeré cesty do ciziny,“ řekla MF Dnes mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Pojišťovna proto odmítá uznat pojistné plnění. Peníze, které stála záchrana jejich životů ze 7 788 metrů vysoké pákistánské hory, chce na mužích vymáhat.

Podle pojišťovny duo porušilo i pákistánské právo. „Nesmějí zdolávat horu bez úředního povolení místního věcně příslušného orgánu. Toto není ještě stoprocentně potvrzeno, ale ze všech zpráv v médiích je to patrné. Toto jednání rovněž zakládá výluku z pojistné ochrany. Na základě výše uvedených skutečností se jeví tato pojistná událost jako nelikvidní,“ dodala pro MF Dnes Svobodová.

Vedoucí výpravy Jakub Vlček hovořil s MF Dnes ještě z Pákistánu. Podivil se nad tím, že by na úhradu pojistky neměli nárok. „Nevím, proč by měla být hora nebezpečná. Z jakého důvodu? Nikdy jsem to nikde nezaznamenal. Samozřejmě se zatím nespoléhám na nic, ale věřím, že záchranu zaplatí. Naše pojistka byla nastavená na nejvyšší plnění, takže mě nenapadlo se něčeho takového obávat,“ řekl.

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické. Že není správné, aby se čeští horolezci na vrchol Rakapoši vydávali bez povolení, uvedl pro Seznam Zprávy i horolezec Marek Holeček.

Horolezci minulý týden v pátek úspěšně zdolali 7 788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Přes satelitní telefon byli však i nadále v kontaktu s rodinami a úřady. Záchranná akce se rozeběhla už o víkendu, kvůli nepříznivému počasí ale byla v neděli přerušena.

Pákistánská hora Rakapoši je horolezci považována za jednu z nejkrásnějších na světě, patří k těm technicky obtížnějším. Je výjimečná v tom, že ze základního tábora na vrchol je převýšení přes 5 000 metrů.

„Každý kopec může být problematický. S vysokou nadmořskou výškou má každý ten kopec ještě další aspekt. Každý okamžik v té výšce vám vlastně odebírá síly, ať se hýbete, nebo nehýbete. Navíc jste vystaveni těm nejtěžším přírodním podmínkám. Je tam vítr, chlad, záchrana není dostupná. Každý krok musíte provést poměrně s přesností, jinak pod tíhou gravitace letíte. To je problém všech vysokých hor, v Pákistánu je s nadmořskou výškou přes sedm tisíc metrů asi 80 takových vrcholů,“ řekl pro Seznam Zprávy horolezec Holeček.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda českým horolezcům hrozí ze strany Pákistánů nějaký postih, odpověděl: „Nemyslím si. Pákistán nemůže odrazovat zbytek horolezců, kteří tam jezdí a standardně odvádí poplatky, ačkoliv občas jde o nesmyslné poplatky za nesmyslné služby. Musíme respektovat pravidla té dané země, ať se nám to líbí, nebo ne. Když je nerespektujeme, nemůžeme chtít, aby respektovali ta pravidla zase u nás.“

Rakapoši je 12. nejvyšší horou Pákistánu a 27. nejvyšším vrcholem světa. Jako první ji zdolali v roce 1958 Britové Mike Banks a Tom Patey.

Reklama

Doporučované