Hlavní obsah

Pojišťovny nepočítaly s covidem. Vysál jim z rozpočtu přes 40 miliard

Foto: Seznam Zprávy

Rozsah nákladů v závěru roku a i nyní na počátku roku 2021 vyvolává obavy, upozorňuje Svaz zdravotních pojišťoven.

Reklama

České zdravotní pojišťovny zaplatily za péči v loňském roce téměř 352 miliard korun. To je o 5,5 miliardy víc, než plánovaly. I letošní trend bude podobný.

Článek

Zdravotní pojišťovny, kterých je celkem sedm, spočítaly, že skutečné náklady na zdravotní péči dosáhnou za covidový rok 2020 celkově 351,924 miliardy korun. Oproti roku 2019 jde o nárůst o 13 procent, tedy o 41 miliard korun.

Za zvýšenými náklady stojí především covid-19. „Nejvíce rostla akutní lůžková péče, a to zejména ta, kde je proplácena vysoká bonifikace za covidové pacienty, a samozřejmě i laboratorní péče, kde se stále zvyšuje rozsah testování,“ řekl pro SZ Byznys Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Také připomněl, že původní pojistné plány a ekonomické rozvahy vznikaly v době před pandemií.

„Je třeba vidět, že rok 2020 byl plánován v době probíhající konjunktury. Epidemie zásadně omezila růst pojistného, který naštěstí vyrovnal růst plateb státu, a výrazně se změnila i struktura poskytované péče. Rozsah nákladů v závěru roku a i nyní na počátku roku 2021 vyvolává obavy,“ podotýká Ladislav Friedrich.

Výdaje na zdravotní péči

Plán na rok 2020: 346,400 mld. Kč

Skutečné výdaje 2020: 351,924 mld. Kč

Oproti roku 2019 jde o nárůst o 13 procent (tedy 41 mld. Kč)

Výhled na rok 2021: nárůst nejméně o 9 procent

Zdroj: Svaz zdravotních pojišťoven ČR

Masivní nárůst nákladů zdravotní pojišťovny vypočítaly právě na příkladu péče o nemocné s covidem-19.

Obvyklá cena za den na lůžku představuje náklady dva až 40 tisíc korun. Při péči o covidové pacienty se však tato částka navyšuje o dalších 2300 korun, při intenzivní péči jde o nárůst o 39 tisíc až 59 tisíc korun. Nemocní s covidem také obvykle v nemocnici stráví více dnů, než je průměr.

Tyto zvýšené náklady byly určeny na mzdové ohodnocení zdravotníků, kteří o pacienty v covidových odděleních pečují, říkají pojišťovny. V roce 2020 mohla podle svazu mimořádná bonifikace dosáhnout až 67 tisíc korun na zdravotníka a měsíc.

Jinými slovy: Pojišťovny varují před prudkým růstem nákladů. A to i za operace, které nejsou akutní a nyní se odložily, ale pacienti je budou stejně nakonec muset absolvovat.

„Na exponovaných pracovištích porostou náklady významně, někdy až dvojnásobně rychleji. Nově převzaly zdravotní pojišťovny i celé náklady na očkování, přestože vakcíny měl původně platit stát. Jakékoliv další navyšování úhrad by bylo proto obtížně udržitelné a nevidíme pro něj nyní žádný důvod,“ říká Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Pojišťovny tak musí sahat do rezerv. Rozpočty jim ale vylepšil i stát díky zvyšování plateb za tzv. státní pojištěnce. Do této skupiny patří děti, senioři a nezaměstnaní. Podle svazu ale garance státu, že platby i dál porostou, končí v roce 2022. Navíc jen obtížně se dá nyní vyčíslit, kolik ještě bude stát například testování a také očkování.

Svaz zdravotních pojišťoven ČR

Má šest členů:

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Oborová zdravotní pojišťovna

Zaměstnanecká zdravotní pojišťovna Škoda

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR

RBP, zdravotní pojišťovna.

Dohromady poskytují služby pro 4,4 mil. občanů.

Prezidentem svazu je Ladislav Friedrich.

Největší zdravotní pojišťovna v zemi, Všeobecná zdravotní pojišťovna, která má zhruba 6,6 milionu klientů, zatím přesná data o nárůstu loňských nákladů nemá. „Rok 2020 zatím není účetně uzavřen. Předpokládáme, že data budeme mít k dispozici v březnu,“ vysvětlil pro SZ Byznys Milan Řepka, mluvčí VZP. Svaz zdravotních pojišťoven však ve svém propočtu odhadované náklady VZP zohlednil.

Podle odhadů z konce loňského roku vynaloží VZP letos na zdravotní péči částku okolo 240 miliard korun. To by představovalo oproti roku 2020 nárůst o víc než 10 procent.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný předpokládá, že odměny za podzimní období dostanou zdravotníci v dubnové výplatě. Celkově by mělo jít o zhruba 10 miliard korun. Vláda má o přesných částkách ještě jednat se zástupci pojišťoven i lékařskou komorou.

Reklama

Doporučované