Hlavní obsah

Poklad v Černém moři. Turci objevili obrovské zásoby zemního plynu

Foto: Profimedia.cz

Recep Tayyip Erdogan oznamující nález zemního plynu na konferenci v paláci Dolmabahçe.

Reklama

Vstup do nové éry. Tak označil turecký prezident nález 320 miliard kubíků zemního plynu, který si na své konto připsala 229 metrů dlouhá loď jménem Fatih. Turecko je tak o krok blíže nezávislosti na dovozu energie ze zahraničí.

Článek

V pátek prezident Recep Tayyip Erdoğan oznámil, že Turecko provedlo největší průzkum zásob zemního plynu v Černém moři. A mise byla skutečně úspěšná - Turci v zóně nazvané Tuna-1 objevili přibližně 320 miliard kubíků zemního plynu. Zpráva, že „nově objevené rezervy jsou jen částí mnohem větších zásob a země bude v blízké budoucnosti nadále objevovat více“, následuje Erdoganův středeční projev, kdy naznačil, že má „dobrou zprávu“ a Turecku vstupuje do „nové éry“.

Na dlouho očekávanou misi vyrazilo první turecké ropné a plynové vrtací plavidlo Fatih 25. června z Trabzonu v severním Turecku. Plavidlo Fatih mělo zahájit vrtnou práci v oblasti Černého moře v polovině července, jak tehdy oznámil ministr energetiky a přírodních zdrojů Fatih Dönmez. Pojmenováno po osmanském dobyvateli Fatihovi Sultanu Mehmetovi, plavidlo pracuje v oblasti, kde byly vrtné práce dlouhodobě pozastaveny. Loď je 229 metrů dlouhá, váží 5283 tun a je schopna vrtat do maximální hloubky 40 000 stop, tedy asi 12 192 metrů.

Zóna Tuna-1 leží v ústí Dunajského bloku na křižovatce mezi bulharskými a rumunskými námořními hranicemi ve vnitrozemských vodách Turecka. Dřívější průzkumy v Černém moři už provedlo první seismické plavidlo Turecka, Barbaros Hyrettin Paşa. To identifikovalo bohaté zásoby zemního plynu v Dunajském bloku v tureckých vodách západního Černého moře. Dunajský blok je pro Rumunsko a Bulharsko příslibem produkce ropy a plynu už po mnoho let.

Turecko nyní k nevoli Řecka a Evropské unie sonduje možnosti těžby ropy a zemního plynu také ve východním Středomoří. Řecko tvrdí, že turecké lodě operují v jeho výsostných vodách a že jde o ilegální operaci. Erdogan tento týden prohlásil, že žádné hrozby jeho zemi od hledání přírodních zdrojů ve východním Středomoří neodradí. Podle agentury AP se Turecko snaží snížit svou nezávislost na dovozu energie ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované