Hlavní obsah

Poklady ze skládky. Řemeslník z nich vyrábí hudební nástroje

Svět bez obalu: Řemeslník vyrábí hudební nástroje ze dřeva, které najde na skládce. Prý mají pak lepší zvuk.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Po celém světě se lidé snaží o recyklaci odpadu. Bohdan Todčuk z Kyjeva tuto snahu posunul na novou úroveň. Předělává vyhozený nábytek na hudební nástroje.

Článek

Bohdan Todčuk je softwarový vývojář s neobvyklým koníčkem. Vyrábí hudební nástroje a materiál, který potřebuje, hledá kdekoli po celém Kyjevě – třeba na ulicích nebo náměstích.

Svůj první hudební nástroj vyrobil ještě jako školák. Jak sám říká, vyrobit kytaru, housle nebo třeba i kontrabas mu trvá asi 3 až 6 měsíců. „Tato kytara je vyrobena z odpadu. Abych ji dal dohromady, použil jsem na ni několik kusů dřeva. Mám opravdu moc dobrý pocit z jejího zvuku,“ říká Todčuk.

Osobně si myslí, že použité dřevo, které používá, může mít dokonce lepší zvuk než to, které se používá obvykle.

„Dřevo v dílně se vysouší ve speciální mikrovlnce. Když se voda dostane pryč, dřevo to deformuje a ničí se jeho struktura, což zhoršuje i zvuk. Kdežto materiál, který najdu na ulicích, se vysouší přirozeně mnoho let. Domácí nábytek stojí v bytech nejméně 20 let,“ vysvětluje Todčuk.

Zhotovené nástroje prodává a nejsou nijak levné. Některé stojí 400 dolarů i víc.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované