Hlavní obsah

Pokorná Jermanová po aférách nebude obhajovat funkci krajské předsedkyně ANO

Foto: ČTK

Jaroslava Pokorná Jermanová.

Reklama

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová nebude na květnovém krajském sněmu ANO obhajovat funkci předsedkyně středočeské organizace. Téměř po osmi letech podle ní nastal čas na změnu.

Článek

O zvolení do Poslanecké sněmovny ale chce usilovat, řekla dnes.

Faktem je, že bývalá hejtmanka stála ve středu afér, které systematicky popisovaly Seznam Zprávy. Šlo třeba o skandál se služebním autem, které manželovi sebrala až po rozzlobených esemeskách od Andreje Babiše. Nebo o policejní vyšetřování kvůli podezřelým poradenským smlouvám, při němž detektivové hledali důkazy i v jejím domě. Anebo trestní oznámení na záchranářku, která loni na jaře kritizovala nedostatek respirátorů.

„Jsem dlouhou dobu předsedkyní a nastal čas, aby přišel někdo nový,“ řekla ovšem Pokorná Jermanová. Ucházet se nebude ani o funkci krajské místopředsedkyně. Poukázala na to, že obhájila křeslo oblastní předsedkyně v Benešově a je stále celostátní místopředsedkyní ANO. Kromě toho působí i jako krajská a benešovská zastupitelka.

Ve skutečnosti Pokorná Jermanová už dlouho čelila tlaku zevnitř středočeského hnutí ANO. Rostoucí nedůvěru završily krajské volby, které hnutí ANO ve středních Čechách prohrálo. Pokorná Jermanová v té době začala podle informací Seznm Zpráv podezírat některé bývalé kolegy, že se ji snaží očerňovat před premiérem Babišem.

Předseda zastupitelského klubu Martin Herman neshody s bývalou hejtmankou nepopřel. „O nespokojenosti s Jaroslavou Pokornou Jermanovou nebo s kýmkoli jiným nechci mluvit přes média. To si vyřešíme uvnitř,“ řekl Herman Seznam Zprávám začátkem března. Neurčitě odpověděl i na otázku, jestli podle něj má být Pokorná Jermanová dvojkou pro sněmovní volby.

Komplikované začaly být vztahy Pokorné Jermanové i s lídrem hnutí Andrejem Babišem. Před krajskými volbami premiér sice svou hejtmanku držel – vyjadřoval se o ní jako o pracovité ženě, díky níž jsou středočeské nemocnice v plusu. Když bylo po vyhlášení výsledků jasné, že ANO střední Čechy ztratí, Babiš řekl, že Pokorné Jermanové prohrály volby její aféry. V další větě se hned opravil – nebyly to prý aféry, nýbrž jen „aférky“.

Středočeský sněm ANO se má každopádně konat koncem května. Kromě volby nového předsedy bude mít na programu složení kandidátky do sněmovních voleb. Jaká by mohla být její pozice na kandidátce, Pokorná Jermanová nechtěla spekulovat. „Pořadí sestavuje krajský sněm, takže na tohle nedokážu odpovědět,“ dodala. V minulosti už ve Sněmovně působila, byla i v jejím vedení. Po sněmovních volbách v roce 2017 se kvůli práci v krajském zastupitelstvu poslaneckého mandátu vzdala.

Pokorné Jermanové se v loňských krajských volbách nepodařilo obhájit hejtmanské křeslo. Krajskou vládu ANO a ČSSD podporovanou komunisty vystřídala koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců a hejtmankou se stala Petra Pecková (STAN). Pokorná Jermanová krátce po volbách oznámila, že bude na mateřské dovolené se svou dcerou a kromě působení v krajské opozici chce dál pracovat pro hnutí.

Reklama

Doporučované