Hlavní obsah
Online

Do Senátu přichází Němcová, zůstává Láska, odcházejí Štěch a Antl

Foto: Profimedia.cz

Nově zvolená senátorka Miroslava Němcová.

Reklama

aktualizováno •

Druhé kolo senátních voleb sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Přehled všech senátních soubojů najdete zde.

- Vítězem letošních senátních voleb jsou Starostové. Jimi nominovaní kandidáti zvítězili ve všech 11 obvodech, kde postoupili.

- Jediným novým senátorem hnutí ANO je Ondřej Feber. Ke zvolení mu stačilo nejméně hlasů ze všech zvolených kandidátů, a to 3412.

- ČSSD v letošních senátních volbách neobhájila ani jeden z deseti mandátů. Zbyli jí jen tři senátoři, což k vlastnímu senátorskému klubu nestačí. Končí i její dlouholetý senátor Milan Štěch.

- ODS uspěla v pěti obvodech, KDU-ČSL ve třech, TOP 09 ve dvou stejně jako oba finalisté hnutí Senátor 21. Po jednom vítězi měli v průběžných výsledcích ANO, Piráti a Hradecký demokratický klub.

- Velký zájem druhé kolo senátních voleb nevyvolalo. Účast byla necelých 17 procent.

  • ČSSD ztratí po senátních volbách miliony, polepší si hlavně STAN

    Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty hlavně pro ČSSD, která přijde o miliony korun. Nejvíce si naopak polepší pokladna hnutí STAN. Strany a hnutí dostávají od státu ročně 900 000 korun za zákonodárce. Příspěvky plynou seskupením, která úspěšné kandidáty navrhla. Případné politické přestupy senátorů nemají na směřování peněz vliv. Sociální demokraté přijdou o devět milionů korun za rok. Starostové a nezávislí si polepší o více než šest milionů korun.

  • Volby přinesly fiasko Miloše Zemana a Andreje Babiše

    „Senátní volby připomněly, že politici jsou odsouzeni ke spolupráci. Andrej Babiš to nechápe a asi už se nezmění. Doplňovací volby do horní parlamentní komory přinesly fiasko Andreje Babiše a Miloše Zemana,“ píše ve svém komentáři Jan Lipold.

    Komentář Jana Lipolda k druhému kolu senátních voleb

  • Nejvíce hlasů dostal z nových senátorů Kárník, nejmíň Feber

    Nejvíce hlasy byl v letošním finále zvolen senátorem Pavel Kárník (za STAN). Na Kolínsku ho podpořilo 15 197 lidí. Nejméně hlasů potřeboval k vítězství Ondřej Feber (ANO) na Karvinsku, a to 3412. Nižší podporu měli už jen dva finalisté.

    Nejtěsnějším rozdílem vyhrál finále Karel Zitterbart (za STAN) na Vyškovsku. Získal 8231 hlasů, což bylo 50,08 procenta, a svého soupeře porazil pouze o 27 hlasů. Kárník naopak zvítězil s největším náskokem (o 11 274 hlasů) a získal si nejvíce voličů i procentuálně (79,48 procenta).

  • Neúspěšný kandidát ANO: ODS mě nepodpořila, přehodnotíme koalici na městě

    Neúspěšný kandidát na senátora za obvod Hradec Králové, poslanec a městský zastupitel Jiří Mašek (ANO), si na Facebooku postěžoval, že ODS, se kterou jeho hnutí vládne na hradecké radnici, ho nepodpořila ve druhém kole senátních voleb.

    „S jejím kandidátem jsme si podali ruku na to, že se budeme podporovat ve druhém kole. To se nestalo, trochu jsem to čekal. Pouze několik jedinců z hradecké ODS mě podpořilo. V krajských volbách se stalo něco podobného. Před volbami jsme s ODS vyjednávali, byli jsme ubezpečeni, že nechtějí už žádnou osmikoalici. A nakonec se složí koalice - kočkopes z deseti stran. No, máme nad čím přemýšlet. Zda zůstávat v koalici ve vedení města, nebo to přehodnotit,“ vzkázal Mašek svým fanouškům.

    Hnutí ANO se na magistrátní úrovni dožadovalo podpory pro svého senátního kandidáta i u svého druhého koaličního partnera, Změny pro Hradec. „Dneska na koaliční poradě jsme dostali lehce sežrat, jak to, že si dovolujeme podporovat ve volbách do Senátu pana Holáska, který je protikandidátem pana Maška - tedy kandidáta našeho koaličního partnera. Byli jsme mimo jiné poučeni zhruba v tom smyslu, že v prvním kole ať si podporujeme, koho chceme, ale ve druhém kole máme držet hubu a krok. Docela mě to vytočilo a přišlo mi to až neskutečně drzé,“ uvedl na Facebooku hradecký radní Adam Záruba (ZpH).

  • Němcová: V kampani jsem se snažila postupovat férově, neútočit

    Foto: Facebook/Miroslava Němcová

    Miroslava Němcová se stala senátorkou ve volebním obvodu Praha 1.

    „I když byl výsledek prvního kola přesvědčivý, ve druhém kole se vždy začíná od nuly. Těší mě, že právě v centru Prahy, v blízkosti Pražského hradu a Strakovy akademie, lidé jasně ukázali, že chtějí slyšet silný hlas opozice a odmítají babišovsko-zemanovský mocenský pakt, který škodí naší zemi,“ napsala Němcová na Facebooku.

    „V kampani jsem se snažila postupovat férově, neútočit. Věřím, že je to cesta, jak zlepšit porozumění mezi občany a politiky,“ doplnila.

  • Šípová: Klíč k úspěchu je kontakt s voliči

    „Považuji za důležitý kontakt s voliči, věnovala jsem tomu hodně času a úsilí. Myslím, že tohle je klíč k úspěchu,“ řekla nově zvolená senátorka Adéla Šípová (za Piráty). A dodala, že posílí senátorský Klub pro liberální demokracii - SENÁTOR 21, ve kterém je i za Piráty Lukáš Wagenknecht.

    Piráti jsou po volbách do Senátu spokojeni s rozšířením počtu svých zástupců o Adélu Šípovou a také s úspěchem dalších kandidátů, které ve druhém kole veřejně podporovali, řekla dnes novinářům místopředsedkyně strany Olga Richterová. Za Piráty v Senátu působí ještě Lukáš Wagenknecht. Před rozhodováním o předsedovi horní komory chtějí pirátští zástupci počkat na návrhy kandidátů, které předloží silné kluby.

  • V Senátu bude 12 žen

    V letošních senátních volbách byly zvoleny čtyři ženy, o dvě více než před dvěma lety, kdy bylo zvoleno nejméně nových senátorek od vzniku horní komory. Před čtyřmi roky se do horní komory naopak dostalo rekordních šest senátorek - pokud se tedy nepočítají vůbec první volby v roce 1996, kdy se vybíralo všech 81 členů Senátu a zvoleno bylo devět žen; šest senátorek bylo zvoleno také v roce 2006.

    Zatímco po volbách na podzim 2016 zasedalo v horní komoře rekordních 16 senátorek, v uplynulém volebním období jich bylo 13 (po rezignaci Zuzany Baudyšové loni v lednu jen 12). Tucet žen bude v Senátu i po letošních volbách. Ženy tak od podzimu 2018 tvořily jen zhruba 16 procent všech senátorů, nyní to bude necelých 15 procent.

  • Hamáček: ČSSD bere senátní volby jako jednoznačnou prohru

    ČSSD bere senátní volby jako svou jednoznačnou prohru, uvedl dnes v tiskové zprávě předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček. Věří ale, že ČSSD má světlejší budoucnost.

    ČSSD v letošních senátních volbách neobhájila ani jeden z deseti mandátů. Zbyli jí jen tři senátoři, což nestačí k vlastnímu senátorskému klubu. „Volby bereme jako jednoznačnou prohru. Podobně jsme skončili také v roce 2004. Naši kandidáti kampaň neošidili a víme bohužel, že pro naše voliče není Senát tak důležitý jako pro voliče opozice. Rozhodla jejich disciplinovanost a motivace,“ uvedl Hamáček.

    Volební účast 16,74 procenta je podle něj nízká. „To se samozřejmě podepsalo na volebním výsledku i pro tak zkušené kandidáty, jakými jsou Milan Štěch, Radek Sušil nebo úspěšný dlouholetý starosta Michal Šmarda,“ uvedl Hamáček. Kandidátům poděkoval za roky jejich práce a z pozice ministra vnitra také poděkoval všem, kdo se podíleli na bezpečném průběhu voleb.

  • Jurečka: Výsledek voleb je drtivým vítězstvím opozičních stran

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka označil výsledek senátních voleb za drtivé vítězství opozičních stran. Je to podle něj vzkaz, jak lidé vidí konání vlády. Výsledek lidoveckých kandidátů skončil podle něj za očekáváním. Jurečka doufal, že se straně podaří obhájit šest senátorských křesel. Řekl to na tiskové konferenci v reakci na výsledek druhého kola senátních voleb.

    Jurečku mrzí výsledek ve dvou volebních obvodech Vyškov a Strakonice, kde lidovečtí nominanti neuspěli rozdílem pouze několika desítek hlasů. Neúspěšné kandidáty ocenil za odvedenou práci. Za rok se podle něj zhodnotí ve sněmovních volbách. Lidovecký předseda doufal, že se KDU-ČSL podaří šest mandátů obhájit.

    Opět ocenil vytváření volebních koalic. „Myslím si, že výsledky jasně dokazují, že když opozice dokáže spolupracovat, dokáže vyhrávat v krajských volbách, dokáže vyhrávat i v senátních volbách. Je to určitě povzbuzení pro spolupráci pro sněmovní volby,“ řekl. Očekává, že v příštích týdnech se bude na různých úrovních lidovců rozhodovat, zda strana koaliční spolupráci pro volby do Poslanecké sněmovny využije.

  • Sečteno sto procent

    Foto: Seznam Zprávy

    Hlasy jsou sečteny.

  • Výsledek vládních stran? Volební Waterloo, míní Fiala

    Opoziční strany podle předsedy ODS Petra Fialy v Senátu po obměně třetiny horní komory získaly silný mandát. Voliči se podle něj naopak otočili zády k vládním stranám.

  • Šéf Starostů Vít Rakušan je jak jinak než spokojen

  • Poděkování nového senátora za Znojemsko Tomáše Třetiny

    Novým senátorem za Znojemsko se stal Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova a společný kandidát ODS, STAN a TOP 09.

  • Senátorem za Strakonice bude Fiala, rozhodlo 45 hlasů

    Senátorem ve volebním obvodu Strakonice bude Tomáš Fiala (za ODS), získal 50,13 procenta hlasů. Přesně o 45 hlasů porazil Luboše Peterku (za KDU-ČSL), který dostal 49,86 procenta hlasů. Pro Fialu hlasovalo 8238 voličů, pro Peterku 8193. Druhého kola voleb se zúčastnilo 15 procent voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 39,49 procenta.

    V 1. kole získal Fiala 27,84 procenta hlasů, druhý Peterka 15,01 procenta hlasů. V obvodu Strakonice usilovalo letos o senátorský post 11 kandidátů.

    Foto: Seznam Zprávy

    Senátorem ve volebním obvodu Strakonice bude Tomáš Fiala (za ODS).

  • Pekarová Adamová: Pro TOP 09 to byly úspěšné volby

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je s výsledky strany ve druhém kole senátních voleb spokojená. Označila je za nejúspěšnější senátní volby v historii strany. S koalicemi, které se osvědčily, chce pokračovat i ve volbách v příštím roce.

    Senátory se stane sedm politiků, kteří kandidovali za TOP 09 nebo s podporou této strany. Senátory mimo jiné budou člen TOP 09 Jan Grulich, který uspěl v obvodu Rychnov nad Kněžnou, a ve volebním obvodu Znojmo člen TOP 09 Tomáš Třetina.

  • Babiš: Snad bude chtít nový předseda Senátu spolupracovat

    Premiér Andrej Babiš se vyjádřil k výsledkům druhého kola voleb do Senátu, kde hnutí ANO získalo jen jeden mandát. „Gratuluji všem, kteří se dostali. Pokud bude změna na pozici předsedy, doufejme, že to bude člověk, který bude chtít spolupracovat s vládou a nebude dělat nějakou politiku,“ uvedl Babiš.

    Foto: ČTK

    Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci.

  • Volby vyhráli Starostové, ANO oslabilo, ČSSD propadla

    Senátní volby letos vyhráli Starostové před ODS a KDU-ČSL. Ve volbách propadla ČSSD, která nedokázala obhájit ani jeden mandát z deseti, a nebude tak mít vlastní klub. Oslabilo i vládní hnutí ANO, které si udrželo jen jedno křeslo ze dvou.

    Hnutí STAN a SLK získala dohromady 11 senátorů z 27 možných. Prosadilo se všech deset finalistů a Zbyněk Linhart (za STAN získal mandát už v prvním kole voleb před týdnem). Za ODS bylo zvoleno pět kandidátů, za KDU-ČSL tři.

Reklama

Hlavní zprávy