Hlavní obsah
Online

Valné shromáždění OSN: Kiska varoval před propagandou a útoky na novináře

Foto: Shutterstock.com

Druhý den Valného shromáždění OSN.

Reklama

aktualizováno •

Včera na půdě OSN vystoupil francouzský prezident Macron a jeho americký protějšek Trump. Hlava USA dnes potřetí v historii řídí schůzi Rady bezpečnosti.

Článek

Druhým dnem pokračuje v newyorském sídle Organizace spojených národů (OSN) každoroční všeobecná rozprava Valného shromáždění. S projevem má vystoupit slovenský prezident Andrej Kiska a zástupci zemí v nichž zuří válečný konflikt – Afghánistánu, Jemenu a Ukrajiny. Řeč pronesou mimo jiné i britská premiérka Theresa Mayová, italský premiér Giuseppe Conte, polský prezident Andrzej Duda nebo jeho venezuelský protějšek Nicolás Maduro.

Radu bezpečnosti OSN řídí americký prezident Donald Trump. Spojené státy nyní tomuto patnáctičlennému orgánu předsedají. Je to teprve potřetí v historii, co schůzi RB OSN řídí hlava USA, uvedla agentura Reuters. Podle americké velvyslankyně při OSN Nikki Haleyové se nicméně neočekává, že by rada přijala nějakou rezoluci.

V úterý v rozpravě VS OSN vystoupili kromě Trumpa například francouzský prezident Emmanuel Macron nebo íránský prezident Hasan Rúhání. Trump svým projevem, ve kterém se chlubil odvedením skvělé práce, rozesmál další státníky.

  • Japonsko a USA zahájí jednání o dohodě o volném obchodu

    Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe se dohodli, že jejich země zahájí jednání o dvoustranné dohodě o volném obchodu. Tokio zatím zahájení jednání odmítalo. Oznámil to dnes Trump po setkání s Abem v New Yorku.

    „Dohodli jsme se dnes, že zahájíme obchodní jednání mezi Spojenými státy a Japonskem,“ prohlásil Trump. Upozornil, že Japonsko z různých důvodů roky nechtělo k jednání přistoupit a nyní je ochotno tak učinit.

    Trump dal již několikrát najevo, že se mu nelíbí přebytek obchodní bilance Japonska s USA, který činí 69 miliard USD (1,5 bilionu korun), a chce dvoustrannou dohodu, která by tento vysoký japonský přebytek vyřešila. Za téměř dvě třetiny této částky může vývoz aut.

    Japonští úředníci se obávají, že Trump bude požadovat snížení dovozu japonských automobilů a že by mohl uložit vysoká cla na dovoz aut a automobilových součástek. To by znamenalo velkou ránu pro ekonomiku, která je na vývozu závislá.

  • Kiska varoval před propagandou

    Slovenský prezident Andrej Kiska dnes na zasedání Valného shromáždění OSN varoval před šířením propagandy a manipulace na webu, před útoky na novináře a před snahou omezit svobodu tisku. Připomenul také, že hlavní povinností politiků je sloužit lidem, což je možné jen tehdy, když představitelé zemí pochopí význam spolupráce.

    Kiska upozornil, že pokrok a nové technologie přináší výzvy, kterým je nutné čelit. „Mám velké obavy ze škodlivých aktivit v kybernetickém prostoru. Rostoucí manipulace na sociálních sítích celosvětově podkopává demokracii a neblaze ovlivňuje obyvatele,“ řekl.

    V této souvislosti varoval, že proti propagandě a extremismu není možné použít stejné zbraně a ani rétoriku protivníků, neboť řešením je jen podpora tolerance, svobody projevu a kritického myšlení společnosti.

    „Musíme si uvědomit, že svobodný tisk je naším spojencem, ne nepřítelem. Oni (novináři) jsou ochránci našich zásad. Oni jsou často ti první, kdo si všimnou toho, když se věci vyvíjejí špatným směrem,“ uvedl slovenský prezident s tím, že rostoucí počet útoků na žurnalisty, pokusy umlčet svobodný tisk a rostoucí omezení občanské společnosti by v nás měly vyvolávat velké obavy.

    V závěru poznamenal, že žádná země na světě, ať je sebemocnější, nedokáže sama čelit výzvám a problémům současného světa, ať jsou to migrace, terorismus, klimatické změny či hospodářský růst. „Je třeba pochopit, že když chceme opravdu změnit svět a planetu k lepšímu, musíme myslet i na ostatní – na jednotlivce, národy a země,“ řekl.

  • Mayová v OSN hájila rozhodnutí Britů odejít z EU

    Britská premiérka Theresa Mayová v projevu ve Valném shromáždění OSN hájila rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie. Varovala také před růstem nacionalismu a připomenula březnový útok nervovou látkou v anglickém Salisbury, z něhož Británie viní Rusko.

    „Hlasování Britů pro odchod z EU nebylo odmítnutím multilateralismu a ani mezinárodní spolupráce. Byl to jasný požadavek, aby rozhodování a odpovědnost byly blíže domovu,“ řekla Mayová.

    V části projevu pak hovořila o tom, že Rusko v britských ulicích lehkomyslně použilo bojovou chemickou látku, což vedlo ke smrti Dawn Sturgessové, která do styku s nebezpečnou sloučeninou přišla náhodně.

    „Viděli jsme, co se stane, když se přirozený patriotismus, který je základním stavebním kamenem zdravé společnosti, překroutí v agresivní nacionalismus, který zneužívá strach a nejistotu k podpoře ztotožňující se politiky doma a k nepřátelské konfrontaci v zahraničí,“ řekla britská premiérka.

    „Toto jsme viděli, když státy jako Rusko nehorázně porušují mezinárodní normy počínaje obsazováním suverénních území a konče nezodpovědným používáním chemických zbraní v britských ulicích agenty (vojenské tajné služby) GRU,“ dodala.

  • Další politici reagují na Trumpova vyjádření ohledně Íránu

    Podle britské premiérky Theresy Mayové je dohoda s Íránem nejlepší možností, jak Teheránu zabránit získat jadernou zbraň. „Jsme odhodláni dohodu zachovat tak dlouho, dokud Írán bude plnit všechny své závazky,“ uvedla.

    Írán pečlivě dodržuje podmínky dohody, což ve svých hodnotících zprávách potvrzuje Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), řekl v RB OSN ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Rusko je přesvědčeno, že je nutné dohodu zachovat. Aktivně na tom pracujeme s Íránem, Čínou a Evropskou unií,“ uvedl s tím, že neexistence dohody by ohrozila stabilitu regionu. Dodal také, že zrušení dohody s Íránem by mohlo ohrozit proces likvidace jaderného arzenálu v Severní Koreji.

  • Čínský ministr zahraničí odmítl Trumpovo obvinění Číny ze zásahu do amerických voleb

    „Do voleb nezasahujeme a zasahovat nebudeme,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I s tím, že Peking plně respektuje zásadu nezasahování do vnitřních záležitostí cizích států. Trumpovo tvrzení o čínských snahách pak označil za nepodložené.

  • USA a KLDR připravují další summit svých lídrů

    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se na okraj zasedání Valného shromáždění OSN sešel se svým severokorejským protějškem Ri Jong-hoem, se kterým debatoval o novém summitu obou zemí a o dalších krocích k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Schůzku Pompeo označil za velmi pozitivní.

    Prezident USA Donald Trump dnes řekl, že se s lídrem KLDR Kim Čong-unem setká velmi brzy, a později v Radě bezpečnosti OSN prohlásil, že Kim pro svou zemi chce mír a prosperitu. Podle Pompea připadá v úvahu buď říjnový, nebo pravděpodobněji o něco pozdější termín schůzky obou lídrů.

  • Líbí se mi řešení v podobě dvou států, řekl Trump o izraelsko-palestinském konfliktu

    Trump se dnes setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Americký prezident řekl, že je zastáncem řešení izraelsko-palestinského konfliktu v podobě dvou států, tedy vytvoření nezávislého palestinského státu po boku Izraele. Jde zatím o nejjasnější vyjádření Trumpovy administrativy pro takové řešení, píše agentura Reuters.

    V prosinci Trump uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele, navzdory spornému statusu města. Palestinská samospráva v reakci uvedla, že USA tímto krokem přišly o možnost dělat ve sporu zprostředkovatele.

    Trumpova administrativa již v minulosti uvedla, že podpoří řešení v podobě dvou států, pokud se na něm Izraelci s Palestinci shodnou.

  • Spojené státy připravují tvrdší sankce proti Íránu

    USA nikdy nedovolí, aby Írán získal jaderné zbraně. Dnes to v Radě bezpečnosti OSN prohlásil prezident Trump s tím, že jeho administrativa již připravuje nové a ještě tvrdší sankce než ty, které již Washington na Teherán uvalil. Řekl také, že Teherán podporuje terorismus ve světě a vyvolává napětí a konflikty v regionu.

    Trump v květnu oznámil, že USA odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem, v srpnu pak Spojené státy zavedly vůči Íránu nové sankce. Všechna odvetná opatření začnou platit do začátku listopadu. Ostatní signatáři dohody o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení části mezinárodních sankcí, tedy Británie, Čína Francie, Německo a Rusko, s rozhodnutím USA nesouhlasí a s Teheránem chtějí dále obchodovat.

  • Čína se snaží ovlivnit nadcházející volby v USA, uvedl Trump

    Prezident Spojených států Donald Trump dnes v Radě bezpečnosti OSN obvinil Čínu, že se snaží ovlivnit nadcházející listopadové volby v USA s cílem oslabit jeho vládu.

    „Jsem první prezident, který proti Číně zasáhl,“ řekl Trump s odkazem na obchodní spor, který Washington s Pekingem vede. Právě obchodní konflikt je podle šéfa Bílého domu důvodem, proč se Čína snaží výsledek voleb ovlivnit. Dodal, že režim v Pekingu si nepřeje, aby byl americkým prezidentem.

    V listopadu budou Američané vybírat nové členy Sněmovny reprezentantů a třetinu Senátu. Demokraté se chtějí pokusit ovládnout alespoň jednu z komor Kongresu USA, čímž by Trumpovi výrazně zkomplikovali zbývající dva roky jeho prvního funkčního období.

  • Trump zahájil schůzi Rady bezpečnosti OSN

    Tématem schůze je nešíření zbraní hromadného ničení. Očekává se další kritika íránského režimu.

  • Trump se možná setká s Madurem

    Americký prezident Donald Trump v New Yorku připustil setkání s venezuelským vůdcem Nicolásem Madurem, pokud to jihoamerické zemi pomůže z nynějších potíží. Ještě v úterý přitom šéf Bílého domu naznačoval, že Madura by mohla svrhnout venezuelská armáda.

    Maduro se v New Yorku účastní Valného shromáždění OSN, ve všeobecné rozpravě promluví dnes (ve čtvrtek po půlnoci SELČ). V úterý venezuelský prezident označil Spojené státy za „zbabělce“.

  • Trumpův národní egoismus mi nesedí, přiznal slovenský prezident Kiska pro Seznam

    Reportér Seznamu Pavel Cyprich natočil exkluzivní rozhovor se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Ten se svým projevem vystoupí ve středu během dopoledního bloku Valného shromáždění OSN, na řadu má přijít jako patnáctý.

    Video: Pavel Cyprich

  • Lidé na Twitteru sdílejí fotky spícího nigerijského politika

    Internet se baví fotkami nigerijského politika Godwina Obasekiho, který v úterý usnul při projevu prezidenta země Muhammadua Buhariho.

  • Rekord v délce projevu na Valném shromáždění drží Fidel Castro

    Ruská tisková agentura TASS na Twitteru připomíná, že přesně před 58 lety tehdejší kubánský premiér Fidel Castro vytvořil rekord v délce projevu na Valném shromáždění OSN. Hovořil téměř čtyři a půl hodiny.

  • Vystoupit mají zástupci 39 zemí světa

    U řečnického pultu v newyorské centrále OSN se ve středu má vystřídat celkem 39 řečníků.

  • Za Českou republiku v sobotu vystoupí Hamáček

    Česká republika, kterou v New Yorku zastupuje vicepremiér a ministr zahraničí Jan Hamáček, dostane slovo v sobotu. O den dříve budou hovořit zástupci Ruska, Číny či Německa.

  • Trumpa ve středu čeká několik bilaterálních jednání

    Americký prezident se má setkat například s premiérem Izraele Benjaminem Netanjahuem, premiérem Japonska Šinzó Abem nebo premiérkou Velké Británie Theresou Mayovou.

Reklama

Hlavní zprávy