Hlavní obsah
Online

Buď tvrdej, jsme největší. U soudu se odkrývá, jak se bojuje o sportovní dotace

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

I u soudu Miroslav Pelta potvrzuje, že je mistrem originálních hlášek.

Reklama

aktualizováno •

Čtvrtý den soudu v dotační kauze kolem fotbalového bosse Miroslava Pelty a spol. je tu. Ve svém vystoupení bude pokračovat bývalý předseda fotbalové asociace, mimo jiné bude odpovídat na otázky soudního senátu.

Článek

Jde o nejvýznamnější českou sportovní kauzu od korupční aféry Ivana Horníka, souzené v roce 2006. Případ je sledovaný i z důvodu, že u soudu v roli svědků postupně vystoupí bývalí i současní vysoce postavení politici. Jedním z obžalovaných je i vlivný advokát Miroslav Jansta, kterého úvodní vystoupení před soudem teprve čeká.

Pelta už během svého středečního vystoupení ve své řeči několikrát ukázal na bývalou ministryni školství Kateřinu Valachovou. „Dělali jsme jí maximální servis,“ pronesl Pelta například.

A popsal, jak členové Národní sportovní rady pod jeho vedením místo neschopných úředníků připravovali dotační programy.

Úředníci na ministerstvu přepočetli podle něj peníze jinak, než jak jim sám gestor programu nalinkoval a „začal to řešit jako běsnej a možná až moc rychle“, nahrál tím Pelta na smeč i soudkyni Lence Cihlářové, která jen zlehka odtušila těmito slovy:

„Teď jste možná vystihl ten problém, proč tady jsme.“

  • Jsem uražen, říká Jansta

    „Cítím obžalobu jako velkou urážku mé dosavadní činnosti. Ve sportu jsem vždy říkal, kam mají být dotace směřovány. Nejsem placený funkcionář, nečerpal jsem žádných výhod,“ řekl v úvodu svého vystoupení Jansta. „Od roku 1995 jsem striktně odděloval dotace od soukromých peněz,“ dodal.

    Jansta vyjmenovává historické projekty a mezinárodní turnaje, na jejichž pořádání se podílel. Zdůrazňuje, že většinu financí dokázal sehnat ze soukromých zdrojů. „Vždycky jsem zastával názor, že státní dotace mají jít především na mládež a trenéry,“ uvedl.

  • Pro dnešek je konec

    Pro dnešek soudní líčení končí. Janstův výslech bude pokračovat zítra.

  • Promluví Jansta

    Před soudem nyní vystoupí obžalovaný advokát Miroslav Jansta, šéf České unie sportu.

  • Janstův „tvrďák“ promluvil

    Po Peltovi se k pultíku postavil generální sekretář České unie sportu (ČUS) Jan Boháč. Jeho nadřízeným byl v rámci ČUS šéf největší střešní sportovní organizace a advokát Miroslav Jansta.

    Podle detektivů si Jansta na svou stranu naklonil tehdejší náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Ta pak spolu s některými členy výběrové komise dokázala ČUS přihrát dotaci ve výši, již advokát požadoval.

    „Buď tvrdej, jsme největší. A neustupuj, už jsem mluvil s náměstkyní! Potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt!!!“ burcoval podle policie Jansta svého generálního sekretáře Boháče.

    Ten u soudu ve čtvrtek uvedl, že se nedopustil ničeho protiprávního. Během několikahodinové výpovědi chronologicky popisoval, jakým způsobem se dotace rozdělovaly. „Vytvořili jsme životaschopnou metodiku. Veškeré moje konání bylo odůvodněné, chtěl jsem jako expert, aby sportovní prostředí fungovalo a bylo spokojené minimálně jako v předchozím roce,“ dodává Boháč.

    „Pana Janstu znám od roku 2010. V roce 2012 se stal předsedou ČUS. Myslel jsem, že mě vyhodí, on byl ale se mnou spokojený. Bez jeho práce by už dnes ČUS neexistovala, neměla majetek,“ řekl Boháč na adresu advokáta Jansty.

    Peltu zná ze stejné doby. „Pana Peltu znám od roku 2012, když se stal místopředsedou ČUS. Byl to pracant a bavič,“ dodává Boháč. Pelta spokojeně přikývl a s pobavením pohlédl na přítomné novináře.

  • Poradce Karel

    Jedním z hlavních spojenců Miroslava Pelty byl vlivný pražský sociální demokrat Karel Březina. Soud zajímalo, jak Pelta Březinu vnímá.

    „Karel Březina je největší příznivec fotbalu z politiků. Jeho pozice byla, když vázla komunikace na Ministerstvu školství v roce 2016. Došlo k dohodě mezi paní Valachovou a panem premiérem, že Karel Březina se stane oficiálně poradcem paní ministryně,“ popsal Pelta.

    Půl hodiny před polednem Pelta ukončil svou výpověď. Po Peltovi se k obžalobě vyjádří sekretář České unie sportu Jan Boháč.

  • Merkelová v sáčku

    Podle Pelty bylo důležité, aby se zahraničních výprav české reprezentace účastnili důležití a vysoce postavení politici a představitelé státu. Tak jako na mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2016.

    „Byl tam premiér, kancléř, byli tam i další ministři republiky. Před zápasem se Španělskem tam byl španělský král. Byla ostuda, když od nás důležití lidé nechtěli jezdit. Byl jsem nadšený, když před zápasem s Německem přijela Merkelová, měl jsem radost, východní Německo, v tom jejím sáčku,“ rozesmál Pelta přítomné u soudu.

  • Pelta Travel

    Soud se zabývá zájezdy do zahraničí a dárkovými poukazy. Jednu takovou dovolenou v cestovní kanceláři Alexandria Pelta domluvil Kratochvílové. Pelta popírá, že by zájezd za náměstkyni zaplatil.

    „Zdůrazňoval jsem (šéfovi cestovní kanceláře), že paní Kratochvílová platit musí. Bylo to bezpečnostní. Věděl jsem, že by nebylo v pořádku, kdyby se ukázalo, že jsem platil něco za ni,“ řekl Pelta.

  • V centru pozornosti byt na Senovážném náměstí

    V další části Peltova výslechu se soudkyně zaměřila na tajný byt v centru Prahy na Senovážném náměstí, ve kterém se Pelta scházel s Kratochvílovou. Právě tady policie pořídila převážnou část odposlechů.

    Byt si Pelta údajně zařídil kvůli synovi, který v něm ale nakonec nebydlel. Řeč se stočila na situaci, kdy se podle Pelty náměstkyně musela odstěhovat z bytu, ve kterém bydlela s ministryní Valachovou. Prý byly varovány, že se jejich spolubydlení má dostat do médií.

    „Paní Kratochvílová si myslela, že až přejde ten mediální hon a vše ustane, že se vrátí zpět. Byly spolu 24/7, byly nerozlučná dvojice, chodily spolu na večírky, všude,“ řekl Pelta u soudu.

    Nájem prý Peltovi platila Kratochvílová v hotovosti, žádná písemná smlouva k tomu ale neexistuje.

  • Přišla smršť

    Soudkyně Cihlářová Peltu konfrontuje s odposlechy. Zajímá ji, proč se Pelta s náměstkyní Kratochvílovou bavil o přidělování dotací. Soudu není jasné, z jakého titulu Pelta s Kratochvílovou řešili položku po položce v seznamu dotací.

    „To jsem takto neřešil, bavili jsme se o lidech, kteří přišli se žádostmi. Ve výsledku rozhodla ale expertní komise a bylo spoustu smutku,“ uvedl Pelta.

    „Paní náměstkyně mi říkala, co jí například dala ministryně s jejími poznámkami. Různé subjekty. Měli jsme k sobě komunikačně nejblíž, ale bez možnosti rozhodnout nebo zasáhnout,“ vysvětluje Pelta. Svá slova z odposlechů bagatelizuje. „Používal jsem ty svý bonmoty, jako že premiér je hodnota vlivu,“ říká Pelta u soudu.

    Řeč stočil opět k tehdejší ministryni školství. „Paní ministryně Valachová nepočítala s tím, jaká přijde smršť žádostí. Ona chtěla v politice přežít, důležitý figury za ní chodily. Ona neměla jinou možnost než se tvářit, že všem vyhoví,“ popsal bývalý šéf Fotbalové asociace ČR.

    „Paní Kratochvílová od Brna z menší vesnice. Neznala lidi, neznala prostředí, kdo je kdo, kdo má jaký vliv. Já jí dával komentář. Obrátila se na mě jako na člověka, který se v Praze orientuje,“ říká Pelta.

    „Měl jsem frontu na svazu, obraceli se na mě všichni, jsem lidovej.“

  • Peltův druhý den

    Soudkyně Lenka Cihlářová pokračuje ve výslechu Miroslava Pelty. Ten přiznal, že první den jej soud „utavil“. Otázky soudkyně ve čtvrtek ráno směřují především na to, jakým způsobem se Pelta dostával k informacím, na které podle vyšetřovatelů neměl nárok.

    „Určitě jsme na to téma mohli získávat informace. Jako člen národní rady pro sport jsem na to měl právo. Byli jsme jako rodina, tým,“ uvedl Pelta. „V přípravě jsme makali, makali a makali, pak si to vzali úředníci, v tu chvíli to pro nás skončilo. Každý odvedl nějakou práci,“ dodal.

    Soudkyně se zajímá, zda se k němu informace o posouzení žádostí o dotace nedostaly od tehdejší náměstkyně ministryně školství ještě předtím, než výsledky oznámily žadatelům úřady. Peltu konfrontovala s odposlechy, ve kterých Pelta Kratochvílové děkoval za to, že mu sdělila čísla. Popřel, že by informace o výsledcích získal pokoutně.

    Proč jí děkoval? „Paní náměstkyně byla pod šíleným tlakem. Zvažovala, jestli neodejde. Neumíte si představit tu frekvenci komunikace. Chtěl jsem ji zvednout, takto s lidmi pracuju, abych je udržel v náladě. Neviděla světlo na konci tunelu, od rána do večera v práci a všichni přitom nespokojení,“ řekl soudu.

    „Já jsem takový funkcionář, že dělám tu atmosféru a se všemi mluvím, nedělám s papíry a číslama. Mám globální zájem na alokace,“ popsal svou roli na jednáních sportovních svazů či Národní rady pro sport.

Reklama

Hlavní zprávy