Hlavní obsah

Pokud jde o pohřeb, budeme respektovat přání rodiny, řekl Babiš k úmrtí Kubery

Jaroslav Kubera.

Reklama

Politici vyjadřují lítost nad nečekanou smrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery.

Článek

Politici vyjadřují lítost nad smrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Premiéra Andrej Babiš (ANO) označil zprávu za šokující. Kuberu měl za fajn chlapa a úžasně vtipného člověka. Ohledně pohřbu předsedy horní komory parlamentu premiér řekl, že bude respektovat přání rodiny.

Babiš novinářům na Úřadu vlády řekl, že zprávu dostal neoficiálně dopoledne. „Nechtěl jsem tomu věřit, je to obrovský šok,“ řekl. Připomněl, že ještě v sobotu byl Kubera na kongresu ODS. „Byl to člověk, kterého jsem měl rád, měli jsme dobrý vztah, rozuměli jsme si, byl neskutečně vtipný, jeho příchodem do pozice předsedy Senátu získal Senát jinou dynamiku,“ řekl. Dodal, že o úmrtí již mluvil s prezidentem Milošem Zemanem. Očekává, že se nyní mimořádně sejde Senát. „Měl by teď rozhodnout, jakým způsobem bude ve funkci nahrazen,“ dodal.

Předseda ODS Petr Fiala přijal zprávu s velkým zármutkem. „Je to neuvěřitelné, ještě v sobotu jsme spolu mluvili na našem kongresu, kde byl plný aktivity a nápadů,“ napsal na Facebooku. Označil ho za výraznou osobnost nejen ODS, ale celé české politiky. „Byl velkým obhájcem svobody a zdravého rozumu a především slušný a poctivý člověk,“ uvedl.

Lítost nad odchodem jednoho z nejvyšších ústavních činitelů vyjádřili i další politici. „S Jardou Kuberou jsem v mnohém nesouhlasil, ale byl to autentický politik, poctivý chlap i skvělý a vtipný společník,“ napsal ČTK vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček, který zároveň na Twitteru vyjádřil soustrast rodině.

Jedno z posledních vystoupení Jaroslava Kubery před novináři:

Jaroslav Kubera o svém zdravotním stavu po setkání u prezidenta Miloše Zemana.Video: ČTK, ČTK

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové byl Kubera politik, který říkal vždy to, co si opravdu myslel. „Často jsem s ním nesouhlasila, ale jeho autenticita byla hodna obdivu. Je to velká ztráta pro českou politiku,“ napsala.

Předseda STAN Vít Rakušan na Kuberu zavzpomínal jako na vtipného, bystrého a pracovitého senátora a na bývalého kolegu starostu. „Nesouhlasit s ním byla zábava, nikoli boj nepřátel,“ uvedl.

+3

Kuberu ocenil také předseda SPD Tomio Okamura. Vyzdvihl, že vždy otevřeně hájil své názory a dokázal si získat důvěru svých voličů. „Přes přirozenou různost našich politických postojů odešel z naší politiky férový chlap,“ napsal ČTK Okamura.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš na Twitteru vyjádřil upřímnou soustrast rodině a přátelům Kubery.

Reklama

Doporučované