Hlavní obsah

Babiš se diví nad demonstrací: Čím víc peněz pumpujeme, tím víc jsou lidé nespokojeni

Předseda vlády Andrej Babiš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Babiš už v neděli uvedl, že nesouhlasí s tvrzením demonstrantů, že by on či vláda zasahovali do nezávislosti justice. Některé projevy byly podle něj neuvěřitelné.

Článek

Čím více peněz dala vláda do platů, investic nebo vědy a výzkumu, tím více jsou lidé nespokojenější, uvedl k nedělnímu protivládnímu protestu na pražské Letné premiér Andrej Babiš (ANO).

K demonstraci, která byla zřejmě největší od roku 1989, se Babiš vrátil na závěr svého ranního projevu na Konferenci ekonomických diplomatů v Černínském paláci a vyjádřil v něm přesvědčení, že Česko se nikdy nemělo tak dobře jako nyní.

„Člověk má z toho pocit, že čím víc peněz pumpujeme, tím víc jsou lidé nespokojeni. Je to zvláštní situace, nicméně já si myslím, že jste všichni inteligentní, čtete noviny, a pokud máte nějaké pochybnosti nebo se chcete na něco zeptat, klidně mi napište e-mail nebo pošlete SMS, já vám poradím, jak komunikovat,“ řekl Babiš v komentáři k nedělní demonstraci za nezávislou justici a lepší vládu na Letné.

Nedělní demonstraci okomentoval po jednáná vlády i předseda ČSSD Jiří Hamáček. V některých věcech se podle něj lze s demonstranty shodnout. „Nezávislost justice je prioritou sociální demokracie a celé vlády,“ řekl. S některými názory se podle něj shodnout nemůže, další lze vyřešit jen volbami. Za příklad dal požadavek demonstrantů na odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) v situaci, kdy ANO na něm jako předsedovi vlády trvá a je nejsilnější politickou stranou na základě výsledků voleb.

Z pozice ministra vnitra ocenil, že demonstrace byla klidná. „Jsem rád, že se to obešlo bez jakýchkoliv excesů,“ uvedl ministr vnitra Hamáček. Poděkoval za to účastníkům, policistům i záchranářům a hasičům.

Podle organizátorů ze spolku Milion chvilek přišlo na úvod demonstrace zhruba 250 000 lidí, policie podle České televize účast odhadla na 200 000. Mobilní operátor T-Mobile dnes aktualizoval svůj nedělní odhad na 283 000 lidí. Na další ze série protestů, která začala na konci dubna, lidé přijeli z celé republiky i ze zahraničí. Další demonstraci na Letné organizátoři ohlásili na 16. listopadu.

„Byl to prý dnes pestrý proud lidí, kteří hovořili o nezávislosti justice, u toho mě posílali rovnou do kriminálu, našeho pana prezidenta do rakve a třeba by i znárodňovali soukromé společnosti. Neuvěřitelné. Ale i tohle jsou názory, které mohou v demokracii zaznít, i když normální člověk si o nich tedy může myslet své,“ napsal ČTK v neděli v SMS zprávě premiér. Ocenil, že v Česku mohou lidé 30 let po revolučním roce 1989 svobodně demonstrovat a vyjadřovat své názory.

Fotogalerie z nedělní demonstrace

Reklama

Doporučované