Hlavní obsah

Pokud muž otevírá ženě dveře v divadle, měl by to dělat i doma, říká lektor korektního chování

Jak by se měl správný muž chovat?Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pořadu Slavní často sledujeme módní trendy. Oblékání a chování by se však mělo přizpůsobit nejenom módě, ale i dané příležitosti. Co takhle návštěva divadla? Víte, co na sebe a jaká základní společenská pravidla chování dodržovat? S tím vším může poradit lektor korektního chování.

Článek

Ten se ale nezabývá pouze etiketou. Korektní chování je podle Daniela Šmída mnohem hlubší: „Nezačíná a nekončí pouze otvíráním dveří. Jde o vztahy v rodině, k partnerům, ke kolegům, klientům a v neposlední řadě k sobě samému,” vysvětluje Šmíd. Lidé se totiž mnohdy na základě etikety chovají venku jinak než doma. „Pokud muž otevírá v divadle dámě dveře, protože to říká etiketa, měl by to následně dělat i doma. Dáma je přece dámou i v soukromí.”

My jsme však využili znalosti etikety, které lektor má, a připravili pro vás tipy pro návštěvu městského divadla. V první řadě je důležité správně se připravit. Jak Daniel Šmíd prozradil, lidé si mnohdy neuvědomují, že výběrem oblečení vyjadřují úctu, proto nekladou na správný výběr ošacení takový důraz. Do městského divadla by dámy měly volit krátké šaty nebo sukni a halenku. Vlasy nemusí být vyčesané, ale rozhodně by měly být upravené a večerní make-up by měl být úměrný zvolenému oblečení.

Pánové mohou mít kalhoty a separátní sako, či denní oblek světlejších barev. Světlá by měla být i košile. Aby se zdůraznil charakter večerní akce, ideální je použít motýlka místo kravaty. Páry by měly být sladěné, ale ladění typu červených šatů u dámy a červené kravaty u pána už dávno není trendy. „Je to prvoplánové. Ideální je sladit se například na základě lesku a matu oblečení,” říká Šmíd.

Zajímá vás i to, kdo by měl mít vždy vstupenky? Jak správně vcházet do místnosti, chodit do schodů či se usazovat do řady? Pak se podívejte na úvodní video.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované