Hlavní obsah

Pokud opět zavřou, bude to pro mnoho živnostníků konec, bojí se čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Restaurace byly zavřené od 14. října, otevřely ve čtvrtek 3. prosince.

Reklama

„Chudáci provozovatelé, to už asi spousta z nich nedá,“ konstatuje Roman Dufek. Spolu s mnoha dalšími čtenáři debatuje v nových diskuzích Seznam Zpráv o hrozbě opětovného uzavření malých obchodů, restaurací a služeb.

Článek

Přijde-li po čtvrtečním otevření malých obchodů, služeb a restaurací po pár dnech jejich opětovné uzavření, může to být pro řadu živnostníků definitivní konec.

Shodují se na tom čtenáři, kteří o tématu debatují v nových diskuzích Seznam Zpráv.

„Pokud se to vše opět zavře, pro podnikatele to bude likvidační a už potřetí nebude ani co otvírat,“ konstatuje například čtenářka Irena Shánělová.

Stejně jako další čtenáři reaguje na zhoršující se epidemické skóre a výroky ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka.

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES v neděli stouplo o sedm bodů na 64, v pondělí se drží na stejné hodnotě. Česko se nachází ve stupni 3, aby vláda schválila přesun do 4. stupně, musí zvýšení hodnoty trvat tři dny.

„Bohužel z toho pandemického úhlu pohledu se pohybujeme na úrovni tři až čtyři systému PES a chybí krůček k tomu, abychom se opětovně posunuli do ‚čtyřky‘, což by znamenalo opětovně zavření provozoven,“ uvedl Havlíček.

„Jediná obrana je nechat zkrachovat živnostníky. To jsou slibované investice? Živnostníci mají zodpovědnost za zdraví seniorů, a sami ať skončí pod mostem,“ zlobí se čtenář Jiří Lněnička. „Nehodlám zlehčovat covid-19, ale potřeby lidí, to není jen covid-19. Jak by se Babišovi líbilo, kdybychom mu zablokovali na sedm týdnů jeho firmy a poslali mu pětistovku denně na náhradu škody? Nechci to dělat. Je to další poškození naší ekonomiky, ale na druhou stranu by to zasloužil, aby se probral.“

Přidává se i Pavel Fryč. Ptá se: „Jak mají malí živnostníci podnikat, když jeden týden jim to otevřou, musejí si zajistit zboží, třeba sudové pivo nebo cokoli jiného, musí to zaplatit a druhý den jim to zavřou?“

Restaurace, bary, hotely, služby a většina obchodů mimo potraviny a další základní zboží byly zavřené od 14. října. Znovu otevřít mohly ve čtvrtek 3. prosince.

„Tak jsme si nakoupili na Vánoce, skočili na pivíčko a hurá zpátky do izolace. Jaký pán, takový PES. Chudáci provozovatelé, to už asi spousta nedá,“ obává se také Roman Dufek.

Zatím poslední dostupná data ukazují, že v neděli přibylo v Česku 1 113 potvrzených případů koronaviru. Je to zhruba o 40 více než o týden dříve. Denní nárůsty ve srovnání s předchozími týdny klesaly od konce října, trend se otočil ve čtvrtek.

„Tak proč jste je nechali otevřít? To vám těch provozovatelů není líto?“ diví se Miroslav Bažant. „Otevřít, zavřít, otevřít, zavřít. Nakoupit zboží, vyhodit ho, nakoupit a znovu vyhodit. Kdo tohle má psychicky vydržet? Někdo by měl být zodpovědný i za duševní zdraví těch lidí. Jenže vám je to jedno. Vy si sedíte na svých teplých místečkách, kde máte své jisté, a chaoticky rozhodujete o osudech podnikatelů a živnostníků. Že vám není hanba,“ dodává.

Zhoršení epidemického skóre dnes projedná kabinet. Ministr zahraničí Tomáš Petříček Seznam Zprávám řekl, že pokud se situace nezlepší, vládě nezbude nic jiného než situaci začít řešit.

„Pokud by se jednalo o trend, který by pokračoval, a skóre by rostlo další týden, bude na to pravděpodobně potřeba reagovat, aby se situace opět dramaticky nezhoršila. Ale zatím je ještě předčasné dělat nějaké závěry,“ míní.

Reklama

Doporučované