Hlavní obsah

Pokud vláda schválí přechod do 5. stupně, platit začne na Boží hod

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

O přesunu Česka do stupně pět se rozhodne ve středu. Záležet bude na nárůstu počtu hospitalizovaných. Pokud ministr vyšší stupeň navrhne, dojde k tomu od 25. prosince.

Článek

Jestli se Česko přesune do 5. stupně protiepidemického systému PES, rozhodne vláda ve středu. Pokud budou počty nakažených a nově hospitalizovaných stoupat, navrhne ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přesun do pátého stupně od pátku 25. prosince. Klíčovým číslem se nyní stává nárůst počtu hospitalizovaných.

Skóre PES je už čtvrtým dnem na 76 bodech, které odpovídají stupni pět, podle Blatného však výpočet skóre nyní nezahrnuje nárůst počtů hospitalizovaných, který je podle něj důležitým ukazatelem pro přechody mezi jednotlivými stupni ať dolů, či nahoru.

„Situace v nemocnicích je stabilní, kromě některých krajů. Největší zátěž je nyní v Moravskoslezském kraji,“ odůvodnil ministr, proč navrhl projednání až za další dva dny.

Podle premiéra Andreje Babiše souhlasil s projednáním ve středu i vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), který už v sobotu Seznam Zprávám řekl, že Česko do pátého stupně směřuje, otázkou je jen od kdy.

Že chce o budoucích opatřeních jednat, potvrdil i na dnešní tiskové konferenci sociálních demokratů. „Od dnešní vlády se nedá očekávat rozhodování o konkrétních opatřeních, já ale stojím o to, abychom vedli debatu o tom, jaká je strategie pro další týdny a měsíce,“ uvedl.

Ministr Blatný zopakoval, že ať už bude Česko ve čtvrtém, nebo v pátém stupni, bude k jeho fungování potřebovat nouzový stav. Ten v Česku zatím platí do středy 23. prosince. Zítra proto jde s premiérem Babišem žádat Poslaneckou sněmovnu o jeho prodloužení.

„Šéfům všech parlamentních stran, klubů a zdravotnického výboru jsem poskytl detailní data o stávající situaci, aby se mohli zodpovědně rozhodnout,“ dodal.

Premiér Babiš novináře na tiskové konferenci informoval i o schválení vakcíny od firmy Pfizer Evropskou lékovou agenturou. Nyní běží 24hodinová lhůta pro všechny členské státy, které během ní mohou vznášet dotazy či námitky. „Nevěřím ale, že by bylo vzneseno něco, co může proces narušit. Myslím, že na vakcínu všichni čekáme,“ řekl Babiš. Evropská komise by podle něj mohla zasednout už zítra večer, a první dodávka do Česka by tak dorazila 26. prosince.

Česko od firmy Pfizer objednalo 4 miliony vakcín pro 2 miliony lidí. „Je tam ještě opce, kterou chceme využít. Uvidíme, jestli se nám podaří získat ještě dalších 2,4 milionu vakcín,“ dodal.

Vakcína od Pfizeru se bude distribuovat do 29 center, kterými budou fakultní a krajské nemocnice.

Jako první půjdou na řadu zdravotníci, kteří se už zapisují na čekací listiny. „Existují seznamy lidí, kteří budou naočkováni v jednotlivých zařízeních, zájem je velký. Jen ve velkých fakultních nemocnicích jsou to řádově tisícovky zaměstnanců,“ popsal Blatný.

Další, kdo půjde na řadu, budou senioři z domovů pro seniory, kteří podle ministra zdravotnictví patří mezi nejrizikovější skupiny. Veřejnost se bude moct objednávat od února. Každého zájemce se budou dotazovat na jeho věk a zdravotní komplikace a podle nich bude v seznamu zájemců posouván.

Reklama

Doporučované