Hlavní obsah

Pokud vláda zastropuje cenu, omezí někteří výrobci respirátorů výrobu

Rozhovor s Janem Bukem, ředitelem Pardam Nano4fibers.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeští výrobci respirátorů vyzvali vládu, aby na respirátory snížila nebo úplně zrušila DPH. Zastropování cen by podle nich vedlo k diskriminaci tuzemských firem. Snížily by výrobu, nebo by prodávaly do zahraničí.

Článek

Domácí výrobci ochranných pomůcek přišli v pondělí s návrhem, aby vláda, podobně jako ta v Rakousku, osvobodila prodej respirátorů od daně z přidané hodnoty. Tyto produkty jsou v současnosti zařazeny do 21procentní sazby.

„Pokud chce česká vláda udělat zásadní krok ke snížení ceny těchto ochranných pomůcek a zachovat nepokřivené hospodářské podmínky, měla by bezodkladně osvobodit respirátory a další ochranné pomůcky, nutné k prevenci nemoci covid-19, od DPH,“ řekl Jiří Kůs, předseda Asociace nanotechnologického průmyslu.

Vláda zvažuje, jestli by Češi měli povinně nosit respirátory třídy FFP2 na veřejných místech, například v obchodech, čekárnách u lékaře nebo veřejné dopravě. Ministři čekají na to, jak se osvědčí přístup Rakouska a Německa, kde podobná nařízení už platí. Zvažují regulaci ceny, snížení DPH či poukazy pro nízkopříjmové občany.

„Pokud by se cena respirátorů zastropovala na ceně těch čínských, tak to bude hodně českých výrobců bolet,“ řekl ve studiu SZ Byznys Jan Buk, ředitel firmy Pardam Nano4Fibers, která vyrábí nanovlákenné respirátory.

V takovém případě by firmy podle jeho názoru buď omezily výrobu, nebo směřovaly své dodávky do zahraničí. „Doufám, že zase někoho nenapadne nám zakázat vyvážet naše produkty,“ doplnil Jan Buk.

I další výrobci mají za to, že takový krok vlády by byl diskriminací českých firem. „Návrhy na zastropování cen respirátorů FFP2, a to na jakoukoli částku, povedou ke zvýhodnění nekvalitních produktů. Tyto dovozové skládané respirátory jsou možná opatřeny filtračním materiálem odpovídající skupiny, ale v oblasti kolem nosu a brady dostatečně netěsní. Potvrzují to výsledky testů nezávislých laboratoří. Typickým důkazem netěsnícího respirátoru při každodenním nošení jsou zamlžené brýle,“ říká Martin Trojan za společnost Moldex z Ústí nad Orlicí, která vyrábí tvarované respirátory.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) pro Právo řekl, že momentální tuzemská kapacita respirátorů je 22 milionů kusů měsíčně. Podle něj je možné další desítky milionů kusů v případě potřeby dovézt ze zahraničí.

Resort také připravil v minulých dnech „průvodce“ mezi jednotlivými typy a označeními respirátorů a obličejových masek. Výrobci opakovaně kritizovali státní správu za to, že se tendry řídí pouze cenou a kvalita není hlavním kritériem.

Reklama

Doporučované