Hlavní obsah

Pokus o sesazení šéfa pojišťovny nevyšel. Hamáček nepřesvědčil své lidi

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch popírá, že by do ZPMV zasahoval. Ministr vnitra Jan Hamáček se nevyjádřil.

Reklama

aktualizováno •

Ministři Adam Vojtěch a Jan Hamáček nesehnali ve správní radě Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra dost hlasů pro odvolání ředitele Davida Kostky. Z jeho výměny tak prozatím sešlo.

Článek

Plán na výměnu šéfa Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra prozatím nevyšel. Ve funkci generálního ředitele tak zůstává David Kostka. Správní rada pojišťovny ve čtvrtek nakonec ani nejednala o jeho odvolání.

„Odvolání generálního ředitele nebylo na programu jednání správní rady,“ uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková pro ČTK.

Podle zdrojů ze správní rady z pokusu o odvolání Kostky sešlo, protože se nepodařilo pro návrh získat většinu členů tohoto orgánu. A to přesto, že se za výměnu ředitele přimlouval i ministr vnitra Jan Hamáček.

Správní rada ZPMV má patnáct členů. Vláda obsazuje pět míst na návrh Ministerstva zdravotnictví, pět členů volí zaměstnanecké organizace a pět odbory. Proti odvolání Kostky se ozývali hlavně zástupci odborů.

Současný šéf pojišťovny Kostka redakci začátkem týdne řekl, že byl vyzván k dobrovolnému odchodu. Žádost mu podle něj tlumočil náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, který předsedá správní radě ZPMV.

Právě fakt, že se pro změnu v čele pojišťovny angažoval náměstek Nováček, nasvědčoval tomu, že výměnu podporuje i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Několik členů správní rady redakci potvrdilo, že se je Hamáček snažil před čtvrtečním jednáním přemluvit, aby Kostkovo odvolání podpořili. Přáli si však zůstat v anonymitě.

Ministr Hamáček ani jeho podřízení na opakované dotazy Seznam Zpráv neodpověděli.

Podle důvěryhodných zdrojů redakce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chtěl, aby Kostku vystřídal v čele ZPMV David Šmehlík, nynější náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ten byl Vojtěchovým poradcem a byl už vícekrát zmiňován jako kandidát na manažerský postup.

Loni v listopadu se měl Šmehlík jako favorit premiéra Andreje Babiše stát šéfem VZP. Většinu správní rady však přesvědčil stávající ředitel největší zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

V únoru se o Šmehlíkovi mluvilo jako o koordinátorovi slučování Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Z fúze však sešlo a s tím i z předpokládaného nástupu Šmehlíka do čela spojené pojišťovny.

Ministr Vojtěch po zasedání správní rady ZPMV zdůraznil, že do odvolání nebo jmenování ředitele této pojišťovny nezasahuje. Odkázal na omezený počet vládních zástupců ve správní radě.

„Ministr zdravotnictví v žádném případě nijak nezasahuje do práce správní rady a pozici stávajícího ředitele pojišťovny s nikým neřešil,“ napsala mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

ZPMV je po Všeobecné zdravotní pojišťovně druhou největší zdravotní pojišťovnou v Česku, má přes 1,3 milionu klientů.

David Kostka vede ZPMV od roku 2015. V roce 2019 byl správní radou jednohlasně zvolen na další čtyřleté období.

Aktualizace 19:30: Doplnili jsme reakci Ministerstva zdravotnictví a upravili.

Reklama

Doporučované