Hlavní obsah

Pokus přemoci chřipku. V Brně testují speciální postřiky do MHD

Dezinfekce účinkuje až půl roku.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nová dezinfekce by tak mohla do budoucna usnadnit čištění vozů a zredukovat i počet pracovníků, kteří se o čistotu v tramvajích denně starají.

Článek

Speciální dezinfekci v tramvajích testuje Dopravní podnik města Brna. Má mimo jiné zamezit šíření chřipkové epidemie a dalších onemocnění v městské hromadné dopravě.

Dezinfekce funguje na principu nanotechnologie. Vytvoří ochrannou vrstvu, která zabraňuje bakteriím, aby se usazovaly na povrchu. „Laicky řečeno dezinfekcí zabalíme povrch do skla, tím pádem na něm neulpívá špína, nechytají se bakterie. Povrch je otěruvzdorný, není nebezpečný pro lidi, tedy nehrozí přenesení na kůži, potřísnění kůže nebo oblečení,“ popsal technik Petr Klim, který dezinfekci na interiér tramvají nanáší.

Dezinfekce vydrží na povrchu až půl roku. Je otestovaná Státním zdravotním ústavem. Dopravní podnik města Brna (DPMB) chce po dvou měsících provést hygienický rozbor a otestovat, jak byla dezinfekce účinná.

Pracovníci DPMB provádí čištění vozů každý den. Mají téměř osm stovek vozů, jejich dezinfikování je proto časové náročné.

Nová dezinfekce by tak mohla do budoucna usnadnit čištění vozů a zredukovat i počet pracovníků, kteří se o čistotu v tramvajích denně starají. „Měl by to být také určitý krok dopředu v oblasti prevence výskytu bakterií v našich vozech,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Před samotnou aplikací dezinfekce museli technici provést důkladné očištění a odmaštění vozů, aby dezinfekce k povrchu přilnula. Dezinfekci nanesli na celý interiér tramvaje.

Speciálně postříkané tramvaje mohou cestující po Brně potkat zatím jen tři. „My jsme vybrali velkokapacitní tramvaje tak, abychom prověřili jejich plné zatížení lidmi,“ dodala Tomaštíková. Jezdí většinou na lince číslo 6 a 8.

Reklama

Doporučované