Hlavní obsah

Pokuta 10 milionů. Firma zaplatí za zneužití dominance na českém trhu

Foto: Unsplash - Quinten de Graaf

ilustrační foto.

Reklama

Net4Gas, společnost, která zajišťuje přepravu plynu přes Česko, dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za zneužití dominance pokutu 10 milionů Kč. Proti rozhodnutí úřadu může společnost podat rozklad.

Článek

Společnost Net4Gas, která zajišťuje mezinárodní přepravu plynu přes Českou republiku, dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu deset milionů korun za zneužití dominantního postavení. Pokuta není pravomocná a firma se proti ní může odvolat, informoval úřad v tiskové zprávě.

Důvodem pro uložení pokuty bylo jednání Net4Gas s firmou SPP Storage, která chtěla připojit svůj zásobník plynu v Dolních Bojanovicích k přepravní soustavě plynu v zemi. „Od roku 2015 do roku 2019 Net4Gas předkládala znevýhodňující podmínky a na sjednání těchto podmínek bez objektivně ospravedlnitelných důvodů trvala, čímž neumožnila společnosti SPP Storage uzavřít smlouvu o připojení,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Podle úřadu tím Net4Gas zneužila své dominantní postavení na trhu se zemním plynem v České republice. Proti rozhodnutí úřadu může společnost podat rozklad k předsedovi ÚOHS Petru Mlsnovi.

Jak Net4Gas uvádí na svých internetových stránkách, je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v Česku. ÚOHS upozornil, že podle energetického zákona má povinnost připojit k soustavě každého, kdo o to požádá a splňuje podmínky připojení. Jednáním Net4Gas se podle zprávy úřadu zabýval i Energetický regulační úřad, který jeho postup posuzoval z hlediska plnění podmínek stanovených energetickou legislativou.

Loni stoupl čistý zisk Net4Gas meziročně o 13,5 procenta na 3,3 miliardy korun. Tržby proti roku 2018 vzrostly o 9,8 procenta na 8,1 miliardy korun.

Reklama

Doporučované