Hlavní obsah

Pokuta 100 tisíc za alkohol? Pivo k vodě patří, opíjení se do mrtva nikoliv, shodují se vodáci na Berounce

„Opíjení se nemá s vodáctvím nic společného. Klasickou ‚vodačinu’ přes den bez piva a večer bez panáčka si ale neumím představit,” říká Jan Řípa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokuta ve výši až 100 tisíc korun hrozí vodákům pod vlivem alkoholu. Vyplývá to ze zákona o vnitrozemské plavbě. Plzeňský poslanec České pirátské strany Lukáš Bartoň sice ve Sněmovně předložil návrh na jeho změnu, minimálně tuto sezonu ale ještě s největší pravděpodobností platit nebude. Hlavní vodácká sezona v těchto dnech pomalu začíná.

Článek

„Jednou jsme zachraňovali dva kluky z pod jezu, nebyli schopni reagovat ani na to, že do vody spadli,” vzpomíná letitý vodák Jan „Baťoh” Řípa. Na vodu jezdí odmala, nejčastěji na Berounku. Sem jezdí i víc než dvacetkrát do roka.

Řípa si všímá, jak se po revoluci proměnila skladba lidí na řece. „Klasičtí vodáci jezdí na řeku a mají to jako 14denní dovolenou. Zastavují se ve vesnicích, dají si během jízdy dvě tři piva a pak pokračují na tábořiště, kde hrají na kytary, zpívají a popíjejí. Ráno vyjíždějí s čistou myslí,” říká Řípa a dodává, že po revoluci začalo přibývat lidí, kteří si půjčili plastovou loď.

Těm jde podle něj často především o to se opít. „To s vodáctvím nemá nic společného. Klasickou ‚vodačinu’ přes den bez piva a večer bez panáčka si ale neumím představit,” říká Jan Řípa, který právě kvůli narůstajícímu zájmu o splouvání řek začal jezdit hlavně mimo sezonu.

Kontrolovat vodáky by se proto mělo podle něj především s citem. Sám vnímá, že na řekách převládají v drtivé většině případů ti „opravdoví” vodáci.

„Co si budeme nalhávat, alkohol k vodě patří. Je to ale na zodpovědnosti každého,” souhlasí Jarmil Goldman, který na Berounku přijel z jižní Moravy. „Tam máme stejný problém s vinařskými cyklostezkami. Řeší se to již několik let,” říká Goldman.

Vodáky může kontrolovat Státní plavební správa a policie, ročně provedou stovky takových kontrol. Primárně jsou ale cíleny na motorová plavidla.

Policie v Plzeňském kraji má dva čluny, na vodní nádrži Hracholusky a České údolí. „V rámci kontrolní činnosti se zaměřujeme především na dodržování bezpečnosti na vodních plochách a na to, zda není porušován zákon o vnitozemské plavbě,” sdělila krajská policejní mluvčí Markéta Fialová a dodala, že u vůdců plavidel se mimo jiné kontroluje, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo psychotropních látek.

Vodáky na řekách policie v kraji loni nekontrolovala.

Reklama

Doporučované