Hlavní obsah

Pokuta dva miliony a zápas s Českem bez diváků. Bulharsko už zná trest za rasismus na fotbale s Anglií

Foto: Profimedia.cz

Hráči Anglie se radí, zda skrečují zápas s Bulharskem.

Reklama

Zápas Bulharska s Anglií 0:6 má dohru mimo fotbalové hřiště.

Článek

Čtrnáctého října odehrála anglická fotbalová reprezentace na půdě bulharského týmu zápas v rámci kvalifikace na EURO 2020.

Sportovní klání na stadionu Vasila Levskiho výrazně poškodili domácí fanoušci. Z bulharských kotlů metali rasistické urážky na anglické fotbalisty tmavé pleti, házeli na hřiště předměty a před zraky televizních kamer hajlovali. Zápas byl dvakrát přerušen a jen díky vůli hostujících se dohrál do konce.

Fotbalová federace UEFA v úterý bulharské reprezentaci vyměřila tresty. Bulharský fotbalový svaz bude muset zaplatit za prohřešky svých diváků pokutu 94 tisíc dolarů (přes dva miliony korun). Z toho 83 tisíc dolarů je pokuta za rasismus jako takový, zbytek peněžitého trestu je za ostatní provinění.

Bulharská reprezentace navíc musí v rámci trestu sehrát příští domácí utkání bez diváků. Nadcházející klání Bulharska a Česka, které se odehraje 17. listopadu, tak nebude z ochozů nikdo sledovat. Informovala o tom americká CNN.

Bulharsko také podle UEFA musí na displejové reklamy promítat motto „No to Racism“ (Ne rasismu).

Neprodleně po utkání Bulharska a Anglie vyzval bulharský premiér Bojko Borisov předsedu fotbalového svazu Borislava Michajlova k rezignaci. Funkcionář výzvu uposlechl hned druhý den a z funkce odstoupil.

Úřady mezitím zatkly 12 z 16 podezřelých fanoušků, kteří na stadionu salutovali nacistickým pozdravem.

Pokutu nicméně dostala i Anglie. Za narušování státní hymny musí zaplatit 5 a půl tisíce dolarů (cca 126 tisíc korun).

Reklama

Doporučované