Hlavní obsah

Pokuta za nepředanou účtenku i nečekané zastání: podnikatelé fungují rok s EET

Sedm tisíc za nevystavenou účtenku. EET funguje rok.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Evidence tržeb zůstává i rok po zavedení mezi podnikateli velmi diskutovaným tématem. Pro jedny jde o narovnání trhu, pro další o zbytečnou administrativu.

Článek

Prodává na trzích zboží ze dřeva. Během jednoho dne má stánky i na více než deseti různých akcích, ale protože podniká v maloobchodě, musí mít Lukáš Izaiáš zprovozněnou elektronickou evidenci tržeb.

Proto dochází k paradoxní situaci, že on u svého stánku eviduje a sousední prodejce oříšků si vystačí prakticky se svojí peněženkou.

Nedávno přitom dostala jedna z prodavaček Lukáše Izaiáše pokutu. Kontrole nedala účtenku.

„V tu chvíli nefungovalo internetové připojení a nevydali jsme účtenku. Měli jsme hodně přilehčujících okolností. Tu tržbu jsme zaevidovali, nalezli ji v plné výši, ale nedošlo k fyzickému předání účtenky,“ říká podnikatel.

Za nepředání účtenky dostal pokutu pět tisíc korun. „S tím, že dalších tisíc korun na místě za sepsání protokolu a dalších tisíc korun jsme platili za sepsání závěrečného protokolu, aspoň jsem to tak pochopil. Celkově nás to stálo sedm tisíc korun,“ říká Lukáš Izaiáš.

EET se dočkalo ale i překvapivého zastání. A to od Pavla Němce, podnikatele a člena TOP 09, který na nedávném sněmu kandidoval na post předsedy strany proti Jiřímu Pospíšilovi.

„Psalo se o tom, že to strašně zatěžuje. Naši firmu to stála 500 korun a půl hodiny času. A i třeba kontrolní hlášení. To jsou věci, které považuji, že nejsou tak špatné a nemusíme je kritizovat. Protože to po 27 letech pomohlo narovnat podnikatelské prostředí,“ říká Pavel Němec.

Reklama

Doporučované