Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 17. srpna

Večerní zprávy 17. 8. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:03 – Pokuta za výpadek státního systému

Ministerstvo pro místní rozvoj dalo po půl roce dohromady celkový účet ke kolapsu státního systému na zakázky. Rušilo se 75 už vyhlášených tendrů a provozovatel systému dostal třímilionovou pokutu.

03:10 – Krize vlády

Premiér Andrej Babiš odmítl Michala Šmardu jako případného ministra kultury. Nechce s ním být v jedné vládě, není podle něj dobrý kandidát. Babiš to řekl v rozhovoru pro televizi Prima. Premiér přitom sám jmenování nominanta ČSSD navrhl. Šéf strany Jan Hamáček trvá na tom, že dohoda nad jménem platí. Ze Sněmovny nyní zní rozporuplné reakce.

06:14 – Ryby nakažené herpes virem

Viróza kapří herpes postihla ryby ve dvou pražských rybnících. Rybáři proto museli utratit na 120 tun ryb. Teď mají v plánu rybníky vypustit a šest týdnů je vysypané vápnem nechat ležet. Jsme ve spojení s tiskovým mluvčím Českého rybářského svazu Tomášem Kočicou.

08:25 – Zadržený íránský tanker

Zadržet íránský tanker a zabavit převáženou ropu. K tomu vydal příkaz americký federální soud Gibraltaru. Gibraltarský soud ve čtvrtek nejdříve rozhodl o propuštění tankeru Grace 1. Ten na území od 4. července držela Británie kvůli podezření z převážení ropy do Sýrie. Evropské sankce to totiž zakazují. Spojené státy požádaly úřady na Gibraltaru, aby dál tanker blokovaly. Americký soud uvedl, že veze nejméně dva miliony barelů ropy. Podle USA loď pomáhá Íránským revolučním gardám, které jsou na seznamu teroristických organizací.

09:04 – Donald Trump na mítinku ponížil svého fanouška

Donald Trump málem přišel o jednoho ze svých fanoušků. V domnění, že jde o jeho odpůrce, ho při čtvrtečním setkání se svými příznivci v Manchesteru v New Hampshire zesměšnil. A to proto, že hlučný muž Trumpa vyrušoval v proslovu. Frank Dawson nicméně v rozhovoru s televizí Fox News uvedl, že to prezidentovi nezazlívá.

09:53 – Záplavy v Istanbulu

Zaplavené ulice a sklepy. Tak právě vypadá situace v Istanbulu, která nastala po silných deštích. Voda ve městě narušila provoz, v ulicích uvázly auta i tramvaje. Turecko zároveň hlásí první oběť, kterou místní našli v zatopeném podchodu. Voda zaplavila i známý turistický cíl – Velký bazar – nejnavštěvovanější krytý trh na světě.

10:17 – Zemřel americký herec Peter Fonda

Zemřel americký herec Peter Fonda. Příčinou byla rakovina plic. Hollywoodský veterán, známý zejména jako motorkář z filmu Bezstarostná jízda, se dožil 79 let. Za hlavní roli ve snímku z 60. let získal nominaci na Oscara.

12:11 – Povinnosti vlastníků lesů

Další překážka v náročném boji s kůrovcem – majitelé lesů totiž mají povinnost vytěžit a odvézt napadené dřevo. Pokud to nesplní, mohou dostat pokutu. Jenže v Česku je několik stovek tisíc vlastníků lesů, někteří ani nevědí, že nějaký les mají.

Reklama

Doporučované