Hlavní obsah

Pokutované směnárny nezavřely. V centru Prahy dál porušují zákony

Pokutované směnárny nezavřely a v centru Prahy porušují zákony dál.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká národní banka odebrala licence třem pražským směnárnám a udělila pokuty v celkové výši 7 500 000 korun. Směnárny však fungují a porušují zákony dál. Jen pod jiným názvem.

Článek

Toxické směnárny v samém centru Prahy jsou v hledáčku našich kamer již dlouho. Nevydávání účtenek, nevracení peněz nespokojeným klientům či využívání kurzovních lístků, které jsou v rozporu se zákonem, je u nich běžné. A právě kvůli těmto skutečnostem jim nyní ČNB odebrala licence. Konkrétně se jedná o společnosti CHIVAS INVEST s.r.o., PEMEX change s.r.o. a Exclusive change s.r.o.

Ač se může na první pohled zdát, že jde o různé společnosti, podle našich zjištění tomu tak není. Všechny tři řídí stejný management vedený Romanou Chmelařovou, která ve společnostech figuruje jako personální manažerka, a chod firem má na starosti duo Vlastimil Machyniak a Jan Dočekal.

Jan Dočekal byl již dříve ČNB pokutován za směnárnu na Hlavním nádraží, která využívala identické praktiky. Vlastimil Machyniak figuroval ve společnosti PEMEX change, která provozovala směnárnu ve stanici metra Anděl. Ta byla následně přepsána na nového majitele Juraje Paľagu, který je Machyniakovým sousedem z vedlejší vesnice na Slovensku. Tyto skutečnosti jsme odhalili v naší minisérii týkající se vazeb majitelů. Skuteční majitelé jsou kryti za anonymní kmenové listy.

Aktuálně pokutovanou společnost PEMEX change s.r.o. vlastní muž jménem Mykola Bondar. Podle našich zjištění se jedná o ukrajinského dělníka, který nikdy nevycestoval mimo svou zem, dokonce ani nevlastní cestovní pas. O tom, že by měl od listopadu 2019 vlastnit směnárny v Praze, vůbec neví.

Zbývající dvě pokutované firmy vlastní Ivan Bodak, také občan Ukrajiny. V posledních měsících se navíc stal majitelem několika dalších společností v Česku, často předlužených nebo rovnou v likvidaci. Byly mezi nimi i směnárenské CHIVAS INVEST a Exclusive Change.

Pokuta, odebraná licence, ale otevřená směnárna?

Když dnes ČNB vydala tiskovou zprávu, která oznamovala odebrání licencí směnárnám v centru Prahy, zdálo se, že je bitva dobojována a toxické firmy jsou z metropole vyhnány. Tak to ale bohužel není. Směnárny, které dávají 16 korun za euro, nevydávají účtenky a odmítají storno, jsou stále otevřené.

Zatímco kurzovní lístek, zaměstnanci, vedení i lokace zůstali stejné, na dveřích se jen změnil název nové společnosti, které tato síť patří. Už žádný pokutovaný CHIVAS INVEST nebo PEMEX change, nově směnárny papírově provozuje společnost Changer s.r.o.

Majitelé, kteří se schovávají za anonymní kmenové listy, využívají bílé koně, aby se vyhnuli pokutám ČNB, a lukrativní byznys založený na poškozování turistů a pověsti České republiky mohli v centru Prahy dále provozovat. Náš tým však disponuje dosud nezveřejněnými důkazy, které tuto novou síť směnáren odkazují k výše jmenovaným.

I přes udělení pokut a odebrání licencí pokračují i „nové“ směnárny dál v porušování zákona. Ve všech pobočkách v Praze nadále visí kurzovní lístky, za které byla udělena pokuta, a samotní zaměstnanci jsou stále nabádáni, aby klientům peníze na žádost „storna“ nevraceli, ale smlouvali. Pokud se klient domáhá vrácení peněz, má zaměstnanec podle instrukcí odvětit: „Tak proč jste to podepsal? Máte to tam jasně napsané!“

Foto: Seznam Zprávy

Úryvek z pokynů, kterými se mají směnárníci řidit.

ČNB tvrdí, že o situaci se změnou majitelů ví a bude kontroly provádět i nadále. „Skutečnost, že tři společnosti, kterým ČNB odebrala licence, v průběhu správního řízení ukončily činnost ve svých ohlášených provozovnách a že v prostorách jejich bývalých provozoven v současné době působí jiné společnosti s povolením ke směnárenské činnosti, je nám známa. ČNB bude i nadále provádět intenzivní kontroly směnáren s důrazem na hlavní město,“ uvedla centrální banka pro Seznam Zprávy.

Celou situaci kolem směnáren – ale hlavně jejich majitelů – budeme dál sledovat.

Reklama

Doporučované