Hlavní obsah

Popral se ve Sněmovně. Pokutu odmítá poslanec Volný zaplatit

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Poslanec Lubomír Volný oznámil, že odmítá zaplatit vyměřenou pokutu. (Ilustrační snímek)

Reklama

Koncem dubna uloženou pokutu za strkanici u stolu předsedajícího sněmovní schůze nezařazený poslanec odmítá zaplatit. Spor chce dovést až před Ústavní soud, řekl v nedělní diskuzi.

Článek

Za lednovou potyčku u mikrofonu místopředsedy Sněmovny Tomáše Hanzela z ČSSD poslanci v dubnu potvrdili svému nezařazenému kolegovi Lubomíru Volnému pokutu ve výši jednoho poslaneckého platu, tedy 90 800 korun. Částku ovšem Volný odmítá uhradit.

„Pokutu hradit nebudu, protože byla nezákonná,“ uvedl v nedělní diskuzi CNN Prima News na dotaz moderátorky.

Podle Volného měl mít možnost se rozhodnout, jestli chce, aby konflikt posoudil poslanecký mandátní a imunitní výbor, nebo civilní orgán. „Já jsem neprojevoval svoji politickou vůli tady tím fyzickým aktem, to byl prostě nějaký projev, který někdo zhodnotil jako napadení. O tom měla rozhodnout Sněmovna nebo nějaký orgán podle mé vůle,“ argumentoval nezařazený poslanec a dodal, že tak byl krácený na svých právech.

„Tento případ skončí u Ústavního soudu,“ dodal Volný s tím, že se vsadí o to, že vyhraje.

Naopak Miroslava Němcová, senátorka a dříve předsedkyně a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, v diskuzi uvedla, že jednání mandátového a imunitního výboru proběhlo řádně a standardně.

„Mandátový a imunitní výbor může své jednání spustit na základě podnětu předsedy Sněmovny nebo členů výborů samotných,“ poznamenala Miroslava Němcová.

Senátorka také uvedla, že existuje možnost, že bude poslanci pokuta stržena z platu.

Nezařazený poslanec Volný má po lednovém konfliktu i další potíže. Naposledy tento týden byl vyveden policií od řečnického pultíku ve Sněmovně, kde si na protest sedl a mlčel.

Mandátní a imunitní výbor má také jednat o tom, jestli bude vydaný k trestnímu stíhání kvůli šíření poplašné zprávy. Na sociální síti Facebook totiž tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je zdiskreditování léku ivermektin, a to prostřednictvím usmrcení pacientů.

Reklama

Doporučované