Hlavní obsah

Pokuty až sto tisíc. V platnost vstupují přísnější postihy za nelegální provozování taxislužby

Obce a města mají ode dneška více možností, jak regulovat taxislužbu. V účinnost vstupuje novela zákona o silniční dopravě.

 

Reklama

Za nelegální provozování taxislužby začínají platit přísnější postihy. Šoféři, kteří nemají oprávnění řidiče taxislužby ani tuto činnost nevykonávají legálně pro určitého dopravce, dostanou pokutu až 100 000 korun.

Článek

Ve středu vstoupila v platnost novela zákona o silniční dopravě, která zpřísňuje postihy za nelegální provozování taxislužby. Nově hrozí pokuta až 100 000 korun, nové pravomoci ke kontrole taxikářů dostanou obce a města. Policie naopak přijde o právo odebírat průkaz řidiče taxislužby. To zůstane jen osobě pověřené výkonem státního odborného dozoru.

Radnice budou moct prostřednictvím vyhlášky požadovat po taxikářích zkoušku z místopisu nebo obsluhy taxametru. Budou moci také stanovit zvláštní požadavky na vozidla taxislužby, například, pokud jde o rozměry vozidla nebo plnění emisní úrovně.

Poslanci při schvalování ve Sněmovně nepřijali žádný pozměňovací návrh, který by vyšel vstříc alternativním sdíleným taxislužbám typu Uber. Poslanec ČSSD Václav Zemek neúspěšně navrhoval, aby u vozidel, která nemají taxametr, mohl místo dosavadní papírové smlouvy sloužit jako alternativní doklad záznam v mobilní aplikaci. Ministerstvo dopravy s tím ale nesouhlasilo.

Právě počínání firmy Uber vyvolalo v poslední době protesty klasických taxikářů. Na pražském letišti lepili na auta spadající pod Uber samolepky s tvrzením, že jde o nelegální transport. V pondělí se po nevydařeném jednání s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou vydalo na protestní jízdu Prahou až 1200 taxikářů.

Řidičům taxi zejména vadí to, že za Uber jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Často také nemají vozidla označená názvem provozovatele a svítilnou s nápisem. Podobně se k jednání řidičů Uberu staví i pražský magistrát. Za prvních osm měsíců město zkontrolovalo 106 řidičů Uberu a uložilo pokuty za 725 000 korun.

Reklama

Doporučované