Hlavní obsah

Vojtěchův resort zařadil zpátečku: Z Číny berte respirátory jen od jedné firmy

Foto: Profimedia.cz

Náměstek ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dával v e-mailu pokyn podřízeným, od jakých firem mají nakupovat.

Reklama

Pracovníci Ministerstva zdravotnictví dostali během minulého víkendu e-mail s pokyny, od jakých firem mají nakupovat respirátory a kolik jich mají odebrat. A také oznámení, že „fáze nákupů za každou cenu skončila“.

Článek

V jednu hodinu po půlnoci přišel minulou sobotu několika zaměstnancům Ministerstva zdravotnictví důležitý e-mail.

Ministrův náměstek Filip Vrubel v něm sepsal pokyny, jak mají v dalších dnech lidé z obchodního týmu postupovat při nákupu ochranných pomůcek. A to zejména respirátorů.

Právě kvůli nim čelí resort ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) kritice, neboť se ukázalo, že v čase nouzového stavu nakupovalo ministerstvo z Číny medicínský materiál za výrazně vyšší ceny než Ministerstvo vnitra. A že v případě respirátorů měl resort velký objem objednávek u firmy, která podle všeho byla jen schránkou.

Jedním z důležitých sdělení je v náměstkově e-mailu to, že ministerstvo mění postoj k tomu, jak bude za medicínský materiál utrácet veřejné peníze.

Náměstek Vrubel totiž připouští, že dosud při nákupech Ministerstva zdravotnictví nehrála vždy roli cena, ale především rychlost dodání.

„Fáze rychlých nákupů za každou cenu je už naštěstí za námi,“ uvedl Vrubel v samém úvodu zmíněného e-mailu, jehož existenci Seznam Zprávy ověřily.

„A je čas s rozmyslem činit objednávky,“ doplnil náměstek, že nyní by měla být nákupní praxe resortu jiná.

Za drahé nákupy bylo ministerstvo kritizováno zejména v případě dodávky lanškrounské společnosti LA Factory, která podle zjištění Seznam Zpráv dodala z Číny respirátory za dvakrát vyšší cenu, než za jakou pořizovalo stejný materiál Ministerstvo vnitra.

Že na cenu respirátorů se na ministerstvu v hektických prvních týdnech koronavirové epidemie nehledělo, potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy i ministr Adam Vojtěch.

„Ceny byly na začátku vyšší a my jsme na to přistoupili, protože jsme potřebovali koupit alespoň něco a trh byl vyhladovělý,“ přiznal Adam Vojtěch s tím, že „nyní se ceny snížily“.

Ministr Vojtěch v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že nejprve kupovali jeden kus v přepočtu za šest dolarů. A nyní cenu snížili na čtyři dolary.

Jedním z těch, kdo nákup ochranných pomůcek na Ministerstvu zdravotnictví řeší, je také Marek Brosche. Na Twitteru uvedl, že se s firmou LA Factory dohodli na dodávce zhruba jednoho milionu kusů po dobu šesti týdnů.

„Cenu se nám podařilo stlačit včetně dopravy na 4,97 dolaru,“ upřesnil Brosche. Vnitro přitom v přepočtu za jeden respirátor zaplatilo 2,79 dolaru.

Druhá důležitá pasáž e-mailu náměstka Vrubela se týká zmíněné společnosti LA Factory. U té si podle zjištění Seznam Zpráv ministerstvo objednalo dodávky za 1,2 miliardy korun, přestože jde o firmu, jejíž majitel sám přiznal, že dosud o respirátorech nevěděl vůbec nic.

Podle experta je pak LA Factory prázdnou schránkou. „Nevykazuje vůbec žádnou činnost. Nemá žádné náklady, žádné výnosy a podle přílohy zveřejněné za rok 2018 neměla ani žádné zaměstnance,“ zhodnotil ji děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Ladislav Mejzlík.

Ministr Vojtěch na toto zjištění reagoval ve středu větou, že dodávky od firmy LA Factory, které byly naplánované na květen, jeho resort stornoval.

Jeho náměstek Vrubel, jak vyplývá z e-mailu, však ještě pět dní předtím psal pracovníkům ministerstva pokyn v jiném duchu.

Uvedl, že dodávky konkrétního typu respirátorů z Číny budou pokračovat pouze přes firmu LA Factory.

„Z Číny budeme nadále objednávat (nové objednávky) pouze respirátory GB19083 Medical mask zprostředkované firmou LA Factory (filtrační propustnost na úrovni FFP3),“ stojí v jeho v e-mailu odeslaném v sobotu krátce po půlnoci.

Náměstek ministra pak v e-mailu zmiňuje ještě další firmy, od nichž se mají respirátory nakupovat.

„Pokračujeme se společnostmi Moldex a Refil – u těchto dvou firem objednávejte maximální množství,“ uvedl Vrubel s tím, že u firmy Moldex jde o zhruba 30 tisíc kusů týdně, u společnosti Refil o 35 tisíc kusů týdně.

„Dále čekáme, jak se vyvrbí situace s certifikací kolem respirátorů společností Pardam a Respilon – u těchto dvou společností objednávky činit jen po mém schválení,“ dodal Vrubel.

Na dotazy Seznam Zpráv k e-mailu - například, podle čeho ministerstvo vybíralo firmy, od nichž se mají respirátory nakupovat - náměstek Vrubel neodpověděl.

Uvedl jen, ať se redakce obrátí s otázkami na tiskové oddělení.

Smlouvu s firmou Moldex Ministerstvo zdravotnictví zatím v registru smluv nezveřejnilo. Se společností Refil jsou v registru smlouvy dvě.

Jedna, která je datována k 12. březnu, je na nákup 10 tisíc kusů respirátorů za cenu 83,60 koruny bez DPH za kus. Druhá rámcová smlouva pak uvádí cenu dodávek jednoho kusu respirátoru za částku od 80,60 do 87,78 koruny bez DPH za kus.

Podle pokynů Vrubela by pak už resort neměl nakupovat nové roušky ani respirátory nižší třídy FFP1 a FFP2. „Bude-li vynikající cena a nebude se jednat o příliš velké množství, lze objednat, avšak toto jen po mém schválení,“ dodal Vrubel v e-mailu pro zaměstnance ministerstva.

Reklama

Doporučované