Hlavní obsah

Tip na výlet: Polabí na kole

Kubistický kostel Mistra Jana Husa z roku 1918, Pečky

Reklama

Výlet do kraje Bohumila Hrabala na bicyklu nabízí mnoho příjemných a velmi rozmanitých cyklostezek, které rozhodně stojí za zkoušku. Letní tip Anity Mejzrové, redaktorky zahraniční redakce Seznam Zpráv.

Článek

Řada tras leží po obou březích řeky Labe přes Lysou nad Labem, Nymburk, Poděbrady i Kolín. Po cestě je mnohé k vidění: ať už jde o města samotná, či krásnou přírodu. Cyklisté se mohou těšit na snadné a udržované stezky (velkou výhodou je plochý charakter celého kraje), mnoho krásných zastávek s občerstvením, termální pramen, místní pivo z minipivovarů či ikonická místa z Hrabalových románů.

Za zastávku určitě stojí Hájenka, která hraje hlavní roli v Menzelově filmu Slavnosti sněženek. Vyhlášená restaurace se nachází v chatařské vsi Kersko. Dilema, zda je lepší kančí se šípkovou či se zelím, majitelé hostince vyřešili za vás: lze zde ochutnat od obojího.

Polabí

Oblast podél toku Labe táhnoucí se mezi městy Jaroměř a Lovosice. Polabí či Polabská nížina jsou však jen neformálními názvy bez přesného územního vymezení. Jedná se o úrodnou oblast s kvalitní půdou a dobrými klimatickými podmínkami. Dolní část Polabí bývá proto někdy nazývána Zahrada Čech.

Nejbližší parkoviště: parkoviště Husovo náměstí

Nejbližší vlak: kdekoliv na trati 231 Praha-Kolín

Restaurace: Hájenka Kersko

Velkou výhodou je také vlaková trať, díky které se do oblasti dá snadno a rychle dojet z nedalekých měst ve Středočeském kraji i z hlavního města.

Mým osobním tipem jsou trasy Nymburk-Kolín (27 km), Lysá nad Labem-Kolín (48 km) či výlet právě do Kerska, do kterého jezdí několikrát za den přívoz z Poděbrad, Nymburka či Lysé nad Labem.

Reklama

Související témata:

Doporučované