Hlavní obsah

Vodní děla a kameny. Migranti se po útoku na Poláky vrací do tábořiště

Foto: Polské ministerstvo obrany

Letecký pohled na úterní situaci na polsko-běloruské hranici.

Reklama

aktualizováno •

Část skupiny migrantů, která se v pondělí přesunula na bělorusko-polský hraniční přechod, dopoledne zaútočila kamením na polské síly. Jeden policista utrpěl vážná zranění. Odpoledne se lidé začali vracet do původního tábořiště.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

K incidentu došlo v úterý dopoledne na hraničním přechodu Bruzgi–Kuźnica, kde stovky lidí strávily chladnou noc ve stanech a nedalekém improvizovaném tábořišti. To je od minulého týdne uzavřené a přísně střežené polskými jednotkami.

Podle záběrů, které zveřejnily polské úřady, dopoledne velká skupina migrantů začala na polské vojáky a policisty házet přes hraniční plot kamení a další předměty. Polská strana odpověděla nasazením vodního děla a slzného plynu.

Odpoledne se lidé od hraničního přechodu začali vracet na místo původního tábořiště. To je vzdálené několik stovek metrů a leží přímo u polského hraničního plotu. Na přesun znovu dohlížejí běloruské ozbrojené síly. Zároveň jim brání v návratu do běloruského vnitrozemí.

Běloruská státní agentura Belta informovala, že běloruské orgány začaly úterní polský zásah vyšetřovat jako „použití zvláštního vybavení a výzbroje proti neozbrojeným lidem na běloruské straně“.

Útok začal dopoledne

„Migranti zaútočili na naše vojáky a důstojníky kameny a pokoušejí se zničit plot a dostat se na polské území. Naše jednotky použily slzný plyn, aby agresi utlumily,“ uvedlo dopoledne na Twitteru polské ministerstvo obrany. Jeden policista je po incidentu zraněný, pravděpodobně jde o frakturu lebky, způsobenou letícím předmětem.

Hlavní poradce lídryně běloruské exilové opozice Svjatlany Cichanouské Franak Vjačorka napsal, že na záběrech z běloruské strany jsou vidět běloruští vojáci. Podle Vjačorky tak mohl být útok vyprovokován Lukašenkovými jednotkami. O přítomnosti běloruských sil po celý den informují i polské úřady.

Běloruští ozbrojenci doprovázeli stovky migrantů už v pondělí při přesunu na hraniční přechod z několika set metrů vzdáleného tábořiště přímo u hranice. Podle polské policie běloruské úřady lidem nalhaly, že přijedou autobusy, které je dopraví do Německa.

V minulých dnech se objevily zprávy i o tom, že běloruské jednotky rozdávají mezi lidmi na hranicích slzný plyn. Polské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že běloruské síly vybavily migranty zábleskovými granáty. Ty při detonaci vydávají výrazný záblesk oslňujícího světla a ohlušující zvuk.

Bělorusové také podle záběrů polských úřadů v některých případech vytlačují skupiny na hraniční plot a nutí je k pokusu o jeho zdolání. Video z noci z pondělí na úterý, zveřejněné polským resortem obrany, zachytilo muže ve vojenské uniformě, který přestřihával polský hraniční žiletkový plot.

Noc na samotném přechodu Bruzgi–Kuźnica byla relativně klidná. Na jiném místě hranice zmařili polští pohraničníci pokus stočlenné skupiny lidí o nelegální přechod hranice.

Lukašenko prý nechápe

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, viněný ze záměrného vyvolání migrační krize, tvrdí, že chce zabránit tomu, aby se situace zvrhla v konfrontaci se sousedními státy. „Hlavní věcí nyní je bránit naši zemi a naše lidi a vyhýbat se střetům,“ řekl podle státní agentury Belta v úterý.

Podivoval se přitom nad tím, proč Poláci svou hranici tak střeží. „Nechápu, proč se nasazují letadla, vrtulníky a tanky proti uprchlíkům,“ uvedl prezident, který se u moci po loňských zmanipulovaných volbách udržel s pomocí represí.

Lukašenko rovněž sdělil, že chce o migrační krizi znovu mluvit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S Merkelovou Lukašenko telefonicky hovořil už v pondělí. Byla to první přímá komunikace od loňských prezidentských voleb, jejichž výsledek Evropská unie neuznala.

Reklama

Související témata:

Doporučované