Hlavní obsah

Poláci po přídělu od Kolumbie na mistrovství končí, jako první evropský tým na turnaji

Foto: Profimedia.cz

Polákům na turnaji chybí zejména branky kapitána Roberta Lewandowského, který šestnácti góly vystřílel postup na turnaj v kvalifikaci.

Reklama

Polská fotbalová reprezentace prohrála po Senegalu také s Kolumbií a ve třetím zápase skupiny proti Japonsku si tým kouče Adama Nawalky zahraje pouze o čest.

Článek

Polský fotbalový tým nemá po dvou odehraných zápasech ve skupině už ani teoretickou šanci na postup do vyřazovací části mistrovství světa. Do bezvýchodné pozice dostaly Poláky porážky 1:2 se Senegalem a 0:3 s Kolumbií.

„Bojovali jsme ze všech sil, ale nestačilo to. Tohle je fotbal, někdy se prostě zápas nepodaří,“ zhodnotil stručně duel s Kolumbií kapitán Polska Robert Lewandowski.

Právě útočník Bayernu Mnichov nastřílel v kvalifikaci na turnaj 16 branek a během sezony v klubu nastřílel 41 soutěžních branek. Na mistrovství světa ale zatím střelecky mlčí. O dosud jedinou branku Poláků na turnaji se postaral Grzegorz Krychowiak.

V posledním zápase ve skupině si tak Poláci zahrají proti Japonsku pouze o čestný úspěch. Ve stejné pozici nastoupí do závěrečných skupinových klání dalších sedm týmů, Poláci jako jediný ze čtrnácti evropských týmů na turnaji.

Poláci však předčasně končí jako nejvýše postavený tým v žebříčku FIFA. Výběr okolo kapitána Roberta Lewandowského okupoval před začátkem turnaje 8. místo. Zatímco Kolumbie byla 16., Senegal 27. a Japonsko dokonce až 61.

Navíc pro současnou polskou generaci šlo zřejmě o poslední šanci na světovém šampionátu. Lewandowskému bude za dva měsíce třicet, obránci Kamil Glik a Lukasz Pisczek nebo Michal Pazdan už třicítku oslavili. Stejně tak jako třeba Jakub Blaszczykowski nebo Kamil Grosicki.

Naopak Kolumbie zápas o bytí či nebytí na turnaji zvládla a ve vzájemném zápase se Senegalem se Kolumbijci poperou o postup do osmifinále letošního mistrovství.

Jihoameričanům možná pomohla i přítomnost legend kolumbijského fotbalu Carlose Valderramy a Reného Higuity přímo na stadionu.

Reklama

Doporučované