Hlavní obsah

Poláci zakázali sestup ze Sněžky cestou s řetězy k Slezskému domu

Foto: Seznam Zprávy

Královehradecký kraj.

Reklama

Polský Krkonošský národní park v minulých dnech zakázal sestup ze Sněžky takzvanou řetězovou cestou, která vede po polské straně hory. Turisté po ní mohou jít ve směru od Slezského domu jen na vrchol.

Článek

Zákaz platí do 31. srpna. K sestupu i výstupu mohou turisté na polské straně hory použít pohodlnější Jubilejní cestu, uvedl na webu polský Krkonošský národní park. Omezení Poláci vydali i v minulých letech.

Modře značenou Jubilejní cestu na polské straně hory musejí k sestupu využít i lidé, kteří chtějí ze Sněžky pokračovat ke Slezskému domu a dál například na Luční boudu či Obřím dolem do Pece pod Sněžkou. Jednosměrný provoz má v hlavní turistické sezoně snížit množství lidí na přetíženém úzkém chodníku.

K cestě na Sněžku a zpět lze využít i některou z cest na české straně hor nebo kabinovou lanovku z Pece pod Sněžkou. Na cestě z Růžové hory na Sněžku však stavbaři nyní opravují chodník. Turisté tak musejí počkat, až jim stavbaři umožní průchod. Zatím cestu zcela uzavřít nemuseli. Režim pohybu lidí na trase s několikaminutovým čekáním by měl platit až do druhé poloviny září. Na cestě pracuje mechanizace, a to malý bagr nebo vyvážecí souprava.

Z polské strany hor se lidé ke Sněžce mohou pohodlně přiblížit lanovkou z Karpacze na horu Kopa. Z Kopy pak jdou asi 1,4 kilometru ke Slezskému domu a na vrchol Sněžky pokračují po řetězové cestě nebo po Jubilejní cestě. U Slezského domu se k nim přidávají i turisté mířící na Sněžku od Luční boudy.

Průměrná denní návštěvnost vrcholu Sněžky dosahuje 5000 návštěvníků. Ve výjimečných případech, hlavně o víkendech, když je pěkně, až dvojnásobek.

Reklama

Doporučované