Hlavní obsah

Poláky čeká střet civilizací

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Že by se stávající prezident Andrzej Duda loučil? Zatím to vypadá na druhé kolo a velmi vyrovnané šance.

Reklama

Článek

Nejnapjatější je před víkendovými prezidentskými volbami v Polsku Jarosław Kaczyński. Jestli ztratí Andrzeje Dudu, ztratí i šanci na další systémové změny v zemi.

Tohle jsou volby, které Polsko ještě nezažilo. Po všech stránkách. A to má země zkušenosti s polosvobodnými volbami v roce 1989, kdy si komunisté předem zajistili poslanecká křesla.

Byla to rozhodně nejdelší a nejzmatenější kampaň za poslední desítky let. Pravidla prezidentských voleb se několikrát za chodu a bez ohledu na ústavu změnila. Tiskly se hlasovací sady a utrácely stamiliony. Hazardovalo se se zdravím voličů. Přitom bylo jasné, že se květnový termín nestihne.

Prezidentské volby v Polsku rozložila pandemie koronaviru a nekompetence vlády. Květnový termín se nakonec z rozhodnutí jednoho muže, Jarosława Kaczyńského, přesunul na neděli 28. června.

Hlavní opoziční strana toho využila a měsíc před volbami vyměnila svou kandidátku za kandidáta. Liberální primátor Varšavy zamíchal kartami a stal se hlavním rivalem Andrzeje Dudy. A začal dobře známý střet dvou polských civilizací. Zatímco prezidenta Dudu podporuje konzervativní venkov, periferie a starší voliči, polyglota Trzaskowského zase městští voliči, vzdělanější a zajištěnější lidé.

Místo sociálních témat, zdravotnictví a hospodářské pomoci, které by člověk očekával v době koronavirové krize a pošramocené ekonomiky, se ale začala řešit takzvaná ideologie LGBT a to, jak sexuální menšiny ohrožují polské rodiny. Podle Dudy jsou totiž horší než bolševismus a vlastně občané druhé kategorie. Nechyběl ani putinovský nápad na zákaz propagace domnělé doktríny leseb a gayů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Měla to být sázka na jistotu, která už několikrát konzervativcům vyšla. Dudovi ale nejspíš nezafungovala podle očekávání, a svou rétoriku proto zmírnil. A čtyři dny před volbami se vydal do Washingtonu. Fotky s Donaldem Trumpem z Oválné pracovny mu mají v neděli pomoci.

Ze Spojených států si ale prezident kromě fotek neveze nic dalšího. Očekával se průlom kolem Fort Trump, tedy americké základny v Polsku. Jenže kromě několika slibů a vzájemného pochlebování nezaznělo nic konkrétního.

Trzaskowski naopak sází na heslo „máme toho dost“ a avizuje, že by se nebál používat své silné prezidentské veto a další pravomoci.

Jak tyhle volby dopadnou? Vyhraje národní a konzervativní svět, nebo ten liberálnější a kosmopolitnější? Ten druhý je v Polsku už léta v menšině. Ale naštvanost a sympatická tvář Trzaskowského a druhý dech, který opozice chytila, mohou mobilizovat. Jenže… Průzkumy v Polsku často konzervativce podceňují a není vyloučené, že voliči v prvním kole všechny překvapí.

Tři dny před volbami to každopádně vypadá, že voliči si ještě užijí další dva týdny vypjatých emocí a že ve druhém kole jsou šance padesát na padesát. Nejnapjatějším člověkem je teď rozhodně Jarosław Kaczyński. Pokud totiž Duda prohraje, systémové změny už Kaczyńskému neprojdou.

Reklama

Doporučované