Hlavní obsah

Mluvčí pražských žalobců o Čapím hnízdě, meteorolog o hurikánu Dorian

Polední zprávy 3. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

Rozhovor s mluvčím Městského státního zastupitelství v Praze Alešem Cimbalou

V Poledních zprávách Seznamu se znovu vrátíme k posunu v ostře sledované kauze Čapí hnízdo českého premiéra Andreje Babiše. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch v pondělí změnil názor a podle Deníku N navrhl zastavit stíhání Babiše, jeho rodiny a spolupracovníků. Šarochovo rozhodnutí není konečné, musí ho posoudit jeho nadřízený Martin Erazím.

„Rozhodnutím dozorového zástupce jsme nebyli nijak zaskočeni,“ uvedl v rozhovoru pro Polední zprávy mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. „Jedná se o standardní postup, kdy státní zástupce vyhodnocuje v průběhu své práce spisový materiál a postupně dochází k závěru, jaké rozhodnutí vypracuje. Nejedná se o žádné zvláštnosti, není to výjimečný postup. V současné době ale musím říci to, že k obsahu rozhodnutí se nemůžeme vyjadřovat. Tudíž není na místě rozjímat, co je obsahem daného rozhodnutí. Komentovat obsah daného rozhodnutí bude na místě ve chvíli, kdy vydáme toto rozhodnutí a doručíme ho buď soudu nebo účastníkům.“

Jak dlouho může přezkum šéfa pražských žalobců trvat? „Určitě se nebude jednat řádově o hodiny nebo dny. Tato věc je poměrně obsáhlá a je potřeba, aby se vedoucí státní zástupce s tímto rozhodnutím dodatečně seznámil a mohl posoudit, zda je zákonné a důvodné.“

Jak detailně bude Erazím Šarochovo rozhodnutí studovat? „S ohledem na zmiňovanou změnu právního názoru je na místě, aby se tímto zabýval důsledně. Bude záležet na kvalitě rozhodnutí a jeho rozsahu, které vedoucí státní zástupce nastuduje. A následně se bude zabývat i spisovým materiálem tak, aby mohl řádně posoudit, zda předložené rozhodnutí je dostatečně odůvodněno.“

Proč byl ve zprávě o vývoji v kauze takový zmatek? „Městské státní zastupitelství v Praze chápe zájem veřejnosti i zájem médií na sdělování informací k této kauze. Proto se snaží podávat maximum informací, které lze o této věci uveřejňovat. My jsme již dříve informovali veřejnost, že dozorovému státnímu zástupci byla uložena lhůta do konce minulého měsíce pro vypracování rozhodnutí. Upozorňovali jsme na informaci, že se jedná o vypracování rozhodnutí, nikoli o jeho vydání, případně doručení účastníkům nebo soudu tak, abychom mohli informovat o jeho obsahu. Teď by vznikla chvíle, kdy najednou skončila tato lhůta, a my bychom neměli veřejnost o čem informovat. Takže jsme přistoupili k postupu, že budeme veřejnost informovat alespoň o procesním úkonu. Kdy tedy sdělíme, že dozorový zástupce vypracoval dané rozhodnutí a toto předložil k dalšímu procesnímu postupu. Co se týká jiných spekulací i ohledně obsahu daného rozhodnutí, ty nepochází z oficiálního zdroje.“

Proč v pondělí žalobci několikrát dementovali informace o zastavení stíhání, s nimiž přišel Deník N? „Nedementovali jsme celkově obsah článku, který byl na Deníku N uveřejněn. My jsme dementovali závěry, které z toho byly chybně vyvozovány. Že došlo k zastavení trestního stíhání. Skutečně k zastavení trestního stíhání nedošlo, neboť absentuje vydání konečného rozhodnutí,“ doplnil Cimbala.

Průměrná mzda v Česku stoupla

Češi v průměru ve druhém čtvrtletí vydělávali 34 105 korun měsíčně. Hrubý příjem vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loni o více než 7 procent. Informaci přinesl Český statistický úřad. Na tuto mzdu ovšem dvě třetiny Čechů vůbec nedosáhnou. Tradičně nejvyšší play jsou v hlavním městě, nejméně v průměru vydělávají lidé v Karlovarském kraji.

Babiš v Turecku

Premiér Andrej Babiš je na státní návštěvě v Turecku. V Ankaře se premiér setká s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Chce s ním řešit například podporu vzájemného obchodu, spolupráci v oblasti migrace nebo boj s terorismem. Tématem by také měla být situace českých občanů Markéty Všelichové a Miroslava Farkase. Dvojici Turecko odsoudilo za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů. Ti jsou v zemi považováni za teroristickou organizaci.

Výroční zpráva OLAFu

167 rozsáhlých vyšetřování v minulém roce uzavřel Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Nejčastěji se potýkal s činností lokálních falešných firem, které nezákonně dolují evropské dotace, i mezinárodních zločineckých organizací. Ty stojí například za krácením cel. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou v úterý OLAF představil. Do evropského rozpočtu by se díky uzavřeným případům mělo vrátit přes 370 milionů eur.

Senát znovu řeší Babišův střet zájmů

Senátní komise pro audity o střetu zájmů premiéra Babiše si pozvala prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kalu. Chtěla od něj slyšet, jestli a jak úřad prověřoval čerpání dotací ze strany bývalé a budoucí premiérovy firmy – holdingu Agrofert. Diskusi sledovala reportérka Seznamu Zuzana Černá.

Rozhovor s meteorologem o hurikánu Dorian

Už od víkendu pustoší Bahamy hurikán Dorian. Zatím si vyžádal nejméně pět mrtvých, v posledních hodinách zeslábl. Jedna z nejsilnějších atlantických bouří strhávala střechy a převracela auta. Hurikán by se měl v nejbližších hodinách, případně dnech, přesunout dál na sever podél amerického pobřeží. Jaký vývoj lze očekávat, předpoví v rozhovoru meteorolog David Rýva.

Útok na školku v Číně

Osm dětí přišlo o život při útoku na školu v Číně u města En-š' v jihovýchodní části Číny. Další dvě děti jsou zraněny. Pachatelem je podle policie asi čtyřicetiletý muž, kterého už zadržela. Proč muž děti napadl, zatím není jasné. O útoku informovala agentura AP.

Požár na lodi v Kalifornii

Pětadvacet obětí si vyžádal požár lodi u kalifornského ostrova Santa Cruz západně od Los Angeles. Dalších devět lidí zůstává nezvěstných. Hasiči se obávají, že počet mrtvých bude mnohem vyšší. Na palubě bylo skoro čtyřicet lidí. Většina nezvěstných spala v době, kdy požár vypukl, v podpalubí. 25 metrů dlouhou výletní loď Conception využívali hlavně potápěči k podmořským výpravám při kalifornském pobřeží. Hořet začala včera ráno. Příčina se stále šetří.

Další drama kolem brexitu

Británie stojí před dost možná poslední šancí zastavit odchod z Evropské unie bez dohody. Klíčový bude tento týden, respektive jednání britského parlamentu. Odpůrci tvrdého odchodu Spojeného království z EU z řad poslanců mají plán. Na jeho uskutečnění ale nemají moc času. A svou představu o řešení situace má i premiér Boris Johnson. Ten chce odloučení země od Unie k 31. říjnu za každou cenu – s dohodou nebo bez ní. Podrobnosti přidá šéf zahraniční rubriky Seznamu Jiří Hošek.

Problematické pozemky pod lanovkou na Sněžku

Královéhradečtí kriminalisté, kteří už druhým rokem vyšetřují hospodářskou kriminalitu v Krkonoších, otevřeli novou kauzu. Při vyšetřování zjistili, že obec Pec pod Sněžkou a Krkonošský národní park smluvně neošetřily využití státních pozemků pod novou lanovkou na Sněžku. Pětici obviněných za to hrozí až 12 let ve vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované