Hlavní obsah

Polední zprávy: Vývoj v kauze Čapí hnízdo, Babišovo stíhání stále pokračuje

Polední zprávy z pondělí 2. září. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:26 – Vývoj v kauze Čapí hnízdo

Ve studiu dějí komentují politický komentátor Seznamu Václav Dolejší a politický reportér Radek Nohl. „Trestní stíhání stále pokračuje a ještě několik týdnů bude,“ uvedl reportér Nohl. Stanovisko státního zástupce budou muset přezkoumat jeho nadřízení, kterým by mělo finální stanovisko zabrat několik týdnů. Pokud by stíhání bylo zastaveno, posílilo by to podle komentátora Dolejšího pozici Andreje Babiše. Opozice se totiž dlouhodobě strefuje právě do toho, že premiér České republiky je trestně stíhaný.

05:24 – Reakce ČSSD

Jediný, kdo na názor Jaroslava Šarocha reagoval, byl předseda sociální demokracie Jan Hamáček. „Státní zástupce dobře ví, co dělá a musí mít k takovému rozhodnuté své opodstatnění. Možné zastavení je zkrátka jednou z možností a je potřeba to respektovat,“ sdělil Jan Hamáček.

09:14 – Změna názoru státního zástupce. Jak tomuto kroku máme rozumět?

„Andrej Babiš je stále trestně stíhanou osobou. Pro premiéra je to předběžná pozitivní zpráva, ale zatím to nic neznamená,“ řekl Štěpán Ciprýn z advokátní kanceláře CIKR. Pokud bude trestní stíhání opravdu zastaveno, tak bude podle Ciprýna vyhotoveno usnesení, které bude rozesláno. Poté se k usnesení bude moci vyjádřit Nejvyšší státní zastupitelství.

14:15 – Prezident Zeman popřál prvňáčkům v Třinci

A do školy se podíval i prezident Miloš Zeman – s manželkou Ivanou zahájil nový školní rok na Základní škole Slezská v Třinci. K nejnovějším událostem ohledně Andreje Babiše se však Zeman nevyjádřil, neboť s novináři nemluvil. Na jeho komentář si tak budeme muset počkat.

16:43 – Nejsilnější hurikán historie

Skoro milion lidí z pobřeží Jižní Karolíny bude dnes evakuováno kvůli blížícímu se hurikánu Dorian. Evakuovat se budou muset i obyvatelé z pobřeží Georgie a v částech Floridy. Jihokarolínský guvernér se domnívá, že dokáže zajistit, aby údajně světově nejsilnější bouři letoška všichni přežili.

17:31 – Demonstrace v Hongkongu

Studenti v Hongkongu se rozhodli podpořit tři měsíce trvající demonstrace za demokratické hodnoty a bojkotovali začátek školního roku. Připojili se tak ke generální stávce, která má dnes začít. Od rána ve městě hlídkovali policisté, kteří se snažili zabránit demonstrantům v narušení ranního provozu. O víkendu zažili demonstranti jednu z nejtvrdších reakcí ze strany bezpečnostních složek. Ty zasahovaly vodními děly, slzným plynem, ale i obušky.

18:21 – Volby v Sasku, vyhrála CDU

Úspěch pro Angelu Merkelovou. Zemské volby v Sasku podle předběžných výsledků vyhráli křesťanští demokraté. Strana CDU získala 32,1 procenta hlasů. Na paty jí šlape protiimigrační strana AfD s 27,5 procenta hlasů. Do parlamentu míří také Levice, Zelení a sociální demokraté. Obě strany celoněmecké vládní koalice CDU/CSU a SPD ale výrazně oslabily. Za skutečného vítěze se tak dá označit Alternativa pro Německo, která jak v Sasku, tak v Braniborsku skončila druhá. V obou zemích hlasování povede ke konci současných vlád.

18:38 – V brazilské Amazonii zaznamenali v srpnu přes 30 000 požárů

Přes 30 tisíc – tolik požárů v srpnu zasáhlo Amazonii. V porovnání s loňským srpnem se tak jedná skoro o trojnásobek. A zároveň jde nejvyšší číslo za posledních devět let. Brazilská část Amazonie pravidelně bojuje s požáry v období sucha od srpna do října. K většímu počtu požárů podle vědců přispívá sucho, klimatické změny, ale také ilegální kácení a vypalování lesů.

19:30 – Kůrovec stopl rozvoj obce

Pro mnoho menších obcí byly příjmy z lesů významným přilepšením do rozpočtu. To jim ale vzala kůrovcová kalamita – řada vesnic tak musí přibrzdit svůj rozvoj a zvažovat každou větší investici.

21:19 – Úspěch českých univerzit

České školy mezi nejlepšími na světě. Do žebříčku tisíce nejprestižnějších univerzit se dostalo sedm z nich. Nejlépe skončila Univerzita Karlova, která je na děleném dvoustém-prvním až třístém místě. Na seznam se zařadila také pražská ČVUT, Masarykova univerzita v Brně nebo Univerzita Palackého v Olomouci. Předním příčkám vévodí univerzity z USA – v čele s Harvardem. V první desítce nechybí ani britské instituce Cambridgeská univerzita na třetím a Oxfordská na sedmém místě.

Reklama

Doporučované