Hlavní obsah

Policajti nám na prknech nestačili, vzpomínají legendy československého skateboardingu

Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Film King Skate se vrací k začátkům československého skateboardingu v sedmdesátých a osmdesátých letech. Hlavní protagonisté přijeli na prknech i na karlovarský festival.

Článek

Kultovní postavy českého a světového skateboardingu vyprávějí příběhy divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu v dokumentu s názvem King Skate. Jeho režisér Šimon Šafránek se probíral hodinami archivních materiálů. Do kin se snímek podívá v září. Ještě teď probíhá kampaň na HitHitu, aby tvůrci získali potřebné prostředky na získání práv k použité hudbě.

První prkna přivezli z Ameriky bratři Formani, zbytek si vyráběli podomácku. „Když jsem přijel do Československa poprvé, bylo to jako vrátit se v čase. Chybělo jim vybavení,” vzpomíná na setkání se skateboardingovou komunitou v osmdesátých letech někdejší mistr prkna z Velké Británie. Nešlo tehdy jen o sport, ale o životní styl. Jak se jezdci potýkali s režimem? Kde všude se v Česku jezdilo? A jak to vypadalo, když legendy skateboardingu přijely v Karlových Varech na prkně do kina? Sledujte ve videu výše.

Reklama

Doporučované