Hlavní obsah

Policejní brutalita v USA je zločinem proti lidskosti, tvrdí nové šetření

Foto: Profimedia.cz

Snímek z protestů proti policejnímu zásahu, při kterém nedávno zemřel černošský mladík Daunte Wright.

Reklama

Experti na lidská práva vyzvali Mezinárodní trestní soud, aby zahájil okamžité vyšetřování policejní brutality v USA. Podle jejich závěrů se dá zacházení amerických policistů s Afroameričany přirovnat ke zločinům proti lidskosti.

Článek

Systematické zabíjení a mrzačení neozbrojených Afroameričanů policií se rovná zločinům proti lidskosti, které by měly být vyšetřovány a stíhány podle mezinárodního práva. Uvádí to vyšetřování mezinárodních expertů na lidská práva, které bylo zveřejněno tento týden.

Ve zdrcujícím a 188 stran dlouhém textu popisují advokáti z jedenácti světových zemí, jak ve Spojených státech dochází k dlouhodobému a systematickému porušování mezinárodního práva.

Advokáti v textu hovoří o „policejních vraždách“ a „hrubém omezení fyzických svobod, mučení, pronásledování a jiných nelidských činech“, které jsou v některých případech tak vážné, že podle expertů naplňují kritéria zločinů proti lidskosti.

Speciální komise obvinila USA z:

Porušování mezinárodních závazků v oblasti lidských práv. A to jak z hlediska zákonů, které upravují policejní práci, tak ze strany postupů bezpečnostních složek. Jako příklad uvádí častější dopravní kontroly na základě etnického a rasového původu.

Alarmujícího tolerování nepřiměřeného použití smrtící síly proti lidem tmavé pleti. V USA podle zprávy dochází k nadužívání střelných zbraní i paralyzérů.

Udržování „kultury beztrestnosti“, kdy jsou policisté jen zřídkakdy zodpovědní za své činy. Místo toho je udržován status quo, kterého Spojené státy dosahují tak, že o podobných incidentech hovoří jako o ojedinělých situacích způsobených „několika špatnými jedinci“, namísto toho, aby uznaly, že jde o systémový problém.

Komisaři také uvedli, že zákroky, jako je kleknutí na krk nebo další hmaty, chvaty, údery a kopy, se v podstatě dají přirovnat k mučení, které mezinárodní právo klasifikuje jako zločin proti lidskosti.

Byl to právě neblaze proslulý zákrok proti Afroameričanovi Georgi Floydovi, který inspiroval vznik mezinárodní komise vyšetřující policejní brutalitu proti černošským obyvatelům USA. Byla ustanovena poté, co OSN odmítla vyhovět žádosti Floydovy rodiny o podobné šetření.

Uplynul teprve týden od chvíle, kdy shledala porota expolicistu Dereka Chauvina vinným z vraždy a zabití Floyda, a to ve všech třech bodech obžaloby. Verdikt z ostře sledovaného soudu přitom utvrdil komisaře ve správnosti jejich vyšetřování, uvedla pro britský deník The Guardian spoluautorka zprávy Hina Jilaniová, která je zároveň předsedkyní Světové organizace proti mučení.

„Dokázalo to, že používání síly během zatčení je nejen nelidské, ale zjevně je to i mučení, které může vést až ke ztrátě života.“

Komisaři zkoumali kromě případu George Floyda dalších 43 policejních zásahů s tragickým koncem. Došlo tak i na případ neozbrojené zdravotní sestry Breonny Taylorové, kterou zastřelili policisté při nezdařené protidrogové razii v jejím louisvillském bytě. Americká vláda v pondělí oznámila, že v souvislosti s úmrtím Taylorové zahajuje vyšetřování policejní praxe v Louisville.

Vyšetřování se opřelo i o následující čísla. Publikovaná zpráva uvádí, že Afroameričané mají téměř čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že zemřou rukou policie. Od roku 2005 zabili američtí policisté asi 15 tisíc lidí. Během stejného období bylo z vraždy nebo zabití obviněno jen 104 policistů, z nichž bylo odsouzeno pouze 35.

Jilaniová, která se v minulosti zúčastnila mnoha vyšetřování porušování lidských práv, uvedla, že i ji svědectví a statistiky z USA šokovaly. „Zarazilo mě, že země, která se prohlašuje za šampiona v oblasti lidských práv, sama nedodržuje mezinárodní úmluvy.“

Závěry vyšetřování hovoří o dopadech systémové diskriminace ostře. Podle expertů v USA existují de facto dva právní systémy: „Jeden pro občany bílé pleti a druhý pro lidi afrického původu.“

Komisaři proto požadují odzbrojení policie, zákaz praxe v USA známé jako „no-knock warrant“ - během níž může policie do obydlí vtrhnout bez předchozího varování - nebo zrušení konceptu „kvalifikované imunity“ pro policisty, která chrání před žalobami za porušení práv podezřelých.

V závěru vyzývají prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu, aby okamžitě zahájil vyšetřování za účelem soudního stíhání. „Prověřili jsme všechna fakta a dospěli jsme k závěru, že v USA dochází k situacím, které vyžadují naléhavou kontrolu ze strany ICC,“ dodala k vyšetřování Jilaniová. Není ale jasné, k čemu poslední doporučení povede. USA neuznávají autoritu Mezinárodního trestního soudu.

Reklama

Doporučované