Hlavní obsah

Policejní brutalita vyprovokovala mladé Gruzínce k protestům. V čele blogerka a spisovatel

Mladým lidem v Gruzii došla trpělivost.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Vlna protestů otřásla gruzínským hlavním městem Tbilisi a stále to nevypadá, že by měly přestat.

Článek

Vše to začalo 20. června – poté co ruský poslanec navštívil a promluvil v gruzínském parlamentu a vyvolal tím velký nesouhlas řady Gruzínců, kteří nezapomněli na to, že ruská armáda stále okupuje jejich území. Policie následně použila k potlačení nepokojů gumové projektily a slzný plyn. Zásah po sobě zanechal stovky zraněných na obou stranách.

Policejní brutalita následně vyprovokovala i další obyvatele, aby se přidali k protestům – mezi nimi i Salome Barkerovou – blogerku, ze které se stala jedna z klíčových organizátorek akcí.

Dalším vůdcem protestů je Šota Digmellašvili. Je to spisovatel, editor a antikorupční aktivista. Říká, že by rád využil svou roli moderátora shromáždění k tomu, aby zabránil tomu, že se z demonstrací stane platforma pro nějakou politickou stranu.

„Naše síla je v naší pravdě. Neměli bychom začít hrát nějaké politické hry. Říkáme, že jsme občanská společnost, tak se nepleťme do politiky. Snažme se o to, být čestní,” říká Digmellašvili.

Protesty odhalily dlouhotrvající antipatii Gruzínců vůči Rusku – ale také je za nimi velká nespokojenost ohledně korupce a nezodpovědnosti vládnoucích gruzínských politiků.

Reportáž si můžete pustit v úvodním videu. Celý pořad Svět bez obalu pak najdete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Reklama

Doporučované